Индия е отнела паспорта на бизнес магната Виджай Маля, обвинен в укриване във Великобритания заради огромни дългове на неговата вече нефункционираща авиокомпания Kingfisher Airlines.

Издадена е заповед за арест на Маля и Делхи сочи, че обмисля да търси неговото депортиране от Обединеното кралство, предаде BBC.

Бизнесменът е известен като индийският Ричард Брансън за инвестициите си в авиацията, Формула 1, индийски крикет и индустрията с напитки.

Задълженията му бяха предизвикани от провала на Kingfisher Airlines през 2013 г.

Властите са дали на Виджай Маля срок от една седмица, в която да отговори защо паспортът му бе трябва да бъде конфискуван или анулиран.

Смята се, че индийският бизнесмен има неплатени дългове в размер на 1,4 милиарда долара след фалита на авиопревозвача и се укрива във Великобритания.

Самият Маля отхвърли твърденията, че е напуснал Индия заради неизплатените задължения и критикува „медийния процес” по темата.

През март магнатът бе блокиран от получаване на обезщетение от 75 милиона долара от британския производител на алкохолни напитки Diageo. Затъналият в дългове бизнесмен следваше да получи парите, след като бе изгонен от фирмата през февруари.

Консорциум от банки и кредитори обаче настояват средствата да бъдат използвани за покриване на час от задълженията на Маля към тях.