Тъй като е известен като основател на Apple и стои зад някои от най-добрите технологични иновации в света, малцина се запитват какви качества притежава Стив Джобс.

Той има обаче едно междуличностно качество, което го е превърнало в "брилянтен" бизнес лидер, според бившия главен изпълнителен директор на Apple Джон Скъли.

Това е способността да слуша.

Скъли, който е бил на водещия пост в периода от 1983 до 1993 година, казва, че това качество не е вродено на Джобс, разказва CNBC. Необходими са му били 12 години работа в Apple, за да може той да развие това умение.

Стив Джобс се оттегля официално от компанията през 1985 година, когато е на 27 години, заради конфликт със самия Скъли и членове на управителния съвет на Apple.

Тогава той основава друга компютърна компания NeXT преди да се завърне отново в Apple през 1997 година.

Когато Джобс се връща е бил "различен човек" според Скъли, който го описва като двама различни души. Първият е бил непоколебимо амбициозен, а вторият по-зрял и готов да слуша другите.

"Стив беше блестящ по отношение на това да вижда как ще се развие светът в бъдеще за 20 години напред. Беше толкова харизматичен, че винаги убеждаваше останалите в правотата си. Но младият Джобс не беше толкова добър в това да изслуша другите, колкото Стив, който се завърна след няколко години", спомня си Скъли. Той отбелязва, че предприемачът е имал съвсем различно мислене.

В годините след завръщането си Джобс се е старал да измъкне компанията от ръба на фалита. Днес под ръководството на Тим Кук, който наследява Джобс като главен изпълнителен директор малко преди смъртта му, Apple е на второ място по пазарна капитализация.

Преди нея е Microsoft, чийто ръководител Сатя Надела също е много добър слушател. Според специалисти Надела спасява бизнеса на софтуерната компания именно благодарение на умението да слуша, което се оказва от изключително значение за един лидер.