От 2014 година основателят на най-голямата социална мрежа си определи символичната годишна запрата от 1 долар на година. Но средствата за охраната му са се удвоили през последнага година.

2018 година се оказа доста трудна за Facebook. Компанията бе въвлечена в сериозни скандали за точене на данни, което отчасти разруши репутацията ѝ. Социалната мрежа, създадена от Марк Зукърбърг си спечели и доста противници, сред които и политически лидери, твърдящи, че тя има прекалено голяма власт. Повечето от техните реакции са насочени към Зукърбърг, който е главен изпълнителен директор на компанията. Това е накарало милиардерът да удвои разходите за собствена охрана, пише Quartz.

Личната сигурност на създателя на Facebook e струвала 9 милиона долара през 2017 година, а през 2018 година сумата е нараснала на 22,6 милиона долара, става ясно от финансов доклад на компанията. Част от тях - 10 милиона долара са допълнителен пакет за личната сигурност на Зукърбърг, одобрени от борда на директорите на Facebook. Около 2,6 милиона долара отиват за частен самолет, който ръководителят на социалната мрежа използва.

"Смятаме, че ролята на г-н Зукърбърк го поставя в уязвима позиция. Той е синоним на Facebook и за съжаление негативното отношение към нашата компания често се свързва и насочено към него. Г-н Зукърбърг е един от най-разпознаваемите ръководители в света, благодарение на мащабната ни база от потребители и непрестанното внимание от глобалните медии, законодателните и регулаторните органи ", се казва в доклада на Facebook.

Охранителният екип, който се грижи също за сигурността на операционния директор Шерил Сандбек, наброява около 70 души. За изминалата година охраната на Сандбек е струвала 3 милиона долара.

Въоръжени охранители стоят пред дома на Зукърбърг, а в случай, че изпълнителният директор на Facebook иска да посети публично място като бар, те го проверяват предварително. Екипът по сигурността носи цивилни дрехи, за да не се набива на очи.