Благодарение на успеха на лидера в онлайн търговията Amazon неговият създател Джеф Безос днес е най-богатият човек в света. А бившата му съпруга Макензи Скот - най-заможната жена в света.

Наскоро нетното състояние на предприемача мина 200 милиарда долара и според изчисленията на Bloomberg Billionaires Index вече възлиза на 207 милиарда долара. Но назад през 1994 година, когато той полага основите на Amazon като онлайн магазин за продажба на книги, допуска, че бизнесът му може да претърпи и крах.

"Смятах, че има 30% възможност да създам успешна компания", разказва през 2000 година в интервю за KING-TV той. "Никога не съм смятал, че ще изградя Amazon в това, в което се превърна. И съм най-изненаданият човек на планетата от нейния успех", казва още той тогава.

Година след старта на бизнеса, през 1995 година, родителите на Безос му дава заем от 245 573 долара, за да го развие. "Тогава им казах, че е много вероятно да изгубят спестяванията си, инвестирани в компанията", спомня си още той.

Безос вече притежава над $200 млрд., Мъск - над $100 млрд.

Безос вече притежава над $200 млрд., Мъск - над $100 млрд.

Най-богатите хора в света забогатяха с нови $809 млрд. насред най-тежката криза от десетилетия

Създаването на Amazon е истинска ролетка за Джеф Безос. Той напуска постоянната си работа си в хедж фонд в Ню Йорк и се мести в Сиатъл. Там основава компанията в гаража на дома си, в период, в който много от хората дори не знаят какво е интернет.

Въпреки че родителите му решават да го подкрепят в това начинание, те също се притесняват дали ще успее. "Не напускай работата си. Не можеш ли да правиш всичко това през уикендите и вечер?", това била реакцията на майка му Жаклин Безос, когато разбрала за намеренията му.

Независимо от опасенията, той успява. И днес Amazon е една от най-скъпите компании в света с капитализация от около 1,7 трилиона долара.

"Това, което се случи през последните 25 години с Amazon далеч надхвърли очакванията ми. Надявах се да създам компания, но не и в тези мащаби, в които я виждате сега", признава Безос.

Джеф Безос купи едно от най-красивите имения в света за $165 милиона

Джеф Безос купи едно от най-красивите имения в света за $165 милиона

Обширни тераси, големи градини, няколко къщи за гости, тенис корт и собствено голф игрище...