Три от най-богатите хора в света постигнаха впечатляващи нови нива на личното си състояние, пише Bloomberg.

Основателят и главен изпълнителен директор на Amazon.com Inc. Джеф Безос вече притежава над $200 млрд., след като в сряда акциите на гиганта в е-търговията постигнаха нов рекорд. Поскъпването почти направи и бившата му съпруга Макензи Скот най-богатата жена в света. След развода тя получи 4% от Amazon - дял, който тогава се оценяваше на $37 млрд. Днес той струва $66 млрд.

Наследницата на L'Oreal SA Франсоас Бетанкур-Майерс все пак задържа първа позиция.

В същото време Илън Мъск надхвърли лично богатство от $100 млрд. Акциите на Tesla Inc. поскъпнаха с над 6% в сряда, като така състоянието на предприемача се оценява на $101 млрд.

Технологичните компании покачиха S&P 500 и Nasdaq Composite до нови върхове за четвърти пореден ден, подкрепени от новините, че Федералният резерв вероятно ще запази краткосрочните лихви близо до нулата през следващите поне пет години.

Най-богатите 500 души в света натрупаха нови $809 млрд. тази година, 14% увеличение от януари насам - въпреки че глобалната пандемия причини рекорден спад в икономиките по света, а милиони загубиха работните си места.Неравенство

Надигащото се неравенство в доходите провокира критики от редица прогресивни политици в САЩ. Сенаторът и доскоро кандидат за президент Бърни Сандърс предложи нови законодателните текстове, с които да страната да облага "екстремното" богатство по време на кризата.

"Не можем да продължаваме да позволяваме милиардери като Безос и Мъск да стават неприлично богати, докато милиони американци са изправени пред възможността да загубят покрива над главата си, пред глад и икономическо отчаяние", заяви той в сряда.

Други посочват, че огромното богатство е заслужено и милиардерите са го спечелили чрез развиването на успешен бизнес. "Когато гледаме Мъск и Безос, по свой собствен начин те промениха света", казва Томас Хайес, председател на Great Hill Capital.

Последната вълна от повишение на богатството е концентрирана на върха на индекса Bloomberg Billionaires и е предизвикана основно от технологичните акции.

49-годишният Мъск сега е един от четиримата души в света с богатство над $100 млрд. И само през тази година то набъбна със $73,6 млрд. Безос пък натрупа нови $87,1 млрд. тази година.

Богатството на съоснователя и главен изпълнителен директор на Facebook Inc. Марк Зукърбърг също надхвърли $100 млрд. по-рано този месец. Само в сряда то се покачи с $8,5 млрд.

Печелят не само американци. Индиецът Мукеш Амбани стана първият азиатец, който се нарежда сред 5-те най-богати хора в света. Той спечели нови $22,5 млрд. тази година благодарение на ръст на цените на акциите на конгломерата му Reliance Industries Ltd., чието технологично подразделение привлече инвестиции от гиганти като Facebook и Silver Lake.

И въпреки растящото напрежение със САЩ, китайските технологични милиардери не изостават. Пони Ма, главен изпълнителен директор на Tencent Holdings Ltd., натрупа нови $16,6 млрд. тази година и вече притежава $55,2 млрд. Джак Ма (Alibaba) и Уилям Динг (NetEase) добавиха по над $12 млрд., като богатството им възлиза на $58,9 млрд. и $30,8 млрд. съответно.

Как харчи парите си Илън Мъск - новият четвърти най-богат човек в света?

Как харчи парите си Илън Мъск - новият четвърти най-богат човек в света?

Недвижими имоти, коли и дарения