В началото на 2020 година Илън Мъск беше едва на 37 място по богаство в света. Но през последните месеци акциите на основатият от него автомобилен производител Tesla поскъпнаха рекордно и успяха да го изкачат до рекордното 4-то място по нетно състояние в Bloomberg Billionaires Index.

Така през тази седмица Мъск успя да изпревари французина Бернар Арно и да се нареди непосредствено след Джеф Безос, Бил Гейтс и Марк Зукърбънг с активи за близо 85 милиарда долара.

От CNBC разглеждат как новият четвърти най-богат човек в света харчи парите си.

Илън Мъск вече е четвърти по богатство в света, след като задмина Бернар Арно

Илън Мъск вече е четвърти по богатство в света, след като задмина най-заможният европеец

Последният ръст на акциите на Tesla е добавил $7,8 милиарда към нетното му състояние

Имоти

Оказва се, че когато не е зает с управлениет она компаниите си, Мъск е доста активен на имотния пазар. В началото на май той посочи в публикация в Twitter, че планира да продаде всичките имоти, които притежава.

Скоро след това няколко къщи негова собственост започнаха да си търсят купувачи. В списъка влизаже и огромно имение в една от най-скъпите части на крайбрежната част на Сан Франциско. Имението, построено през 1916 година, разполагащо с 10 спални, беше предложено на цена от близо 35 милиона долара.

През юни Мъск продаде още една луксозна къща в Лос Анджелис за 29 милиона долара на китайският технологичен милиардер Уилям Динг. Въпреки това според изчисленията на платформата Wealth-X той все още притежава поне три имота в Лос Анджелис на обща стойност от около 40 милиона долара.

Как Илън Мъск стана петият най-богат човек в света?

Как Илън Мъск стана петият най-богат човек в света?

Само преди няколко месеца той е 31-ви по богатство

Дарения

През 2012 година става част от инициативата The Giving Pledge на Уорън Бъфет и Бил Гейтс. С присъединяването си той обеща да даде значителна част от богатството си за благодворителни каузи през следващите години.

Три години по-късно Илън Мъск дарява 10 милиона долара на Future of Life Institute, а през 2016 година прехвърля акции на Tesla на стойност от 255 милиона долара на създадената от него Must Foundation.

Автомобили

Не е изненадващо, че Мъск има богата колекция от интересни автомобили. През 2013 година на аукцион, организиран от Sotheby"s той плаща 1 милион долара за рядък спортен Lotus Esprit от 1976 година. Колата е била ползвана за един от филмите за Джеймс Бонд, заснет през 1977 година.

Автопаркът му включва още Ford Model T от 1920 година, Jaguar Series 1 E-type Roadster от 1967 година. Преди време в гаража му е имало още и McLaren F1, купена за 1 милион долара през 2000 година.