Скоростното забогатяване на предприемача Илън Мъск изглежда няма признаци за забавяне, поне скоро. След като преди време той влезе в престижния топ 10 на най-заможните хора в света, а по-късно застана на петата позиция там, след поредния скок на акциите на Tesla той се превърна в четвъртият по богатство в света.

Нетното състояние на Мъск е нараснало със 7,8 милиарда долара, след като ценните книжа на автомобилния производител записаха ръст от 11% в понеделник, показват данни на Bloomberg Billionaires Index.

По този начин той успя да изпревари най-богатият европеец - французинът Бернар Арно, който в резултат на пандемията изпадна от топ 3 на най-богатите хора в света.

Така активите на Илън Мъск сега се оценяват на 84,8 милиарда долара, което го поставя на едва 15 милиарда долара зад Марк Зукърбърг, който в момента е номер 3.

Акциите на Tesla се изстреляха до над $1800 за пръв път в историята

Акциите на Tesla се изстреляха до над $1800 за пръв път в историята

За вчерашния им ръст няма видима причина, но в рамките на една календарна година те поскъпват със 770%

В началото на седмицата цената на акциите на Tesla за първи път мина 1800 долара и докосна връх от 1842 долара. От началото на годината акциите ѝ са поскъпнали с повече от 353%, като очакванията са компанията да бъде включена в американския индекс S&P 500.

За последният значителен ръст на богатството на Мъск принос има и другата му компания - космическата SpaceX. Тя обяви, че е привлякла свеж капитал в размер на 1,9 милиарда долара като пазарната ѝ капитализация вече достига 46 милиарда долара.

От началото на годината Илън Мъск е забогатял с над 57 милиарда долара, което е вторият най-значителен ръст в Bloomberg Billionaires Index след този на Джеф Безос.