Акциите на Tesla затвориха при цена от 1835 долара за акция, като малко преди края на търговския ден достигнаха дори до 1842 долара за акция, като за пръв път в историята надхвърлиха прага от 1800 долара. Така компанията на Илън Мъск вече се оценява на малко над 341 млрд. долара.

Докато при предишните покачвания на стойността на компанията можеше да се изтъкне, че те се дължат на конкретна причина, например на туит на Мъск или на финансови операции като разделянето на акциите ѝ, което беше осъществено неотдавна, за вчерашния ръст от 11,2% няма очевидна причина. Единственото, което някои анализатори отчетоха, беше позитивната прогноза на Дан Айвс от Wedbush.

Полша иска да създаде конкурент на Tesla

Най-голямата източноевропейска икономика иска да създаде конкурент на Tesla

Задачата обаче е много трудна. А според много експерти - невъзможна

Така представянето на Tesla за последните години става феноменално. Гигантът вече изпревари по пазарна оценка някои от водещите автомобилни производители, които успяват да доставят в пъти повече коли от електромобилите на компанията, а пазарите реагират свръхпозитивно дори на слуховете за него.

От Yahoo! Finance дават отправна точка за компанията преди две години. Тогава Мъск точно беше оповестил, че е "осигурил финансиране" и че обмисля да направи Tesla частна компания отново при цена от 420 долара за акция. Това не се случи, но коментарите му в социалните мрежи предизвикаха вниманието на Комисията за ценните книжа и борсите, която започна разследване срещу производителя, което доведе до добавянето на двама нови директори в компанията и сдаването на председателския пост от Мъск за следващите три години.

Но скоро след това представянето на акциите на компанията, които се задържаха волатилни през този период, започна да се влошава. Дъното беше постигнато през август миналата година, когато ценните ѝ книги удариха цена от 211 долара за акция. Но през последвалия растеж тяхната стойност нарасна със 770%.

Tesla се подготвя да разшири значително присъствието си в световен мащаб

Tesla се подготвя да разшири значително присъствието си в световен мащаб

Компанията има амбиции да завърши завода си в Европа за по-малко от година

Въпреки грандиозното поскъпване на акциите ѝ, компанията на Мъск продаде по-малко от 366 хил. през миналата година и обеща да надхвърли 500 хил. през тази - план, който може и да не се случи на фона на понижаването на субсидиите за електромобили в някои региони на света и кризата, в която се намира икономиката.

За сравнение, General Motors продадоха 2,89 млн. автомобила през миналата година, Ford - 2,41 млн., а Fiat Chrysler - 2,2 млн. И въпреки това пазарна оценка на Tesla вече е три и половина пъти по-голяма от тяхната съвкупна стойност.