Действащият изпълнителен директор на Renault и Nissan - Карлос Гон, може да се превърне в първият лидер в автомобилната индустрия, който оглавява три компании едновременно.

Очаква се до края на годината Nissan да финализира сделка за изкупуването на мажоритарен дял от Mitsubishi, като според различни публикации именно Гон ще застане на чело на Mitsubishi.

Информацията все още не е потвърдена от която и да е от страните, но мнозина я смятат за сигурна. Гон се счита за един от най-кадърните управляващи в бизнеса, тъй като знае как, къде и какви икономии да наложи с цел спасяването и утвърждаването на една компания.

Финалното решение за ролята на Гон в Mitsubishi ще бъде взето през декември, когато ще се проведе среща на акционерите в японската компания.

През май Nissan обяви, че ще купи контролния пакет акции в Mitsubishi (34%) за 2.3 милиарда долара. Това стана, след като от Mitsubishi потвърдиха, че са фалшифицирали данните за разхода на четири свои модела, включително и два, произвеждани за Nissan. Това доведе до спад на цената на акциите на компанията, от което се възползва Nissan.

Лятото от Mitsubishi признаха за още осем модели, които се предлагат с неточни данни за разхода на гориво, като тук попадат и популярните SUV модели Pajero и Outlander.

Когато сделката за Mitsubishi бъде приключена, групата Renault-Nissan-Mitsubishi ще стане четвъртият по големина автомобилен производител в света.