Известният финансист Уорън Бъфет обяви във вторник, че е дарил акции за около 866 милиона долара на четири семейни благотворителни организации. И каза на акционерите: "Чувствам се добре", въпреки, че се приближава към залеза на легендарната си инвестиционна кариера, съобщи Reuters.

В регулаторната документация на компанията се посочва, че Бъфет е дарил 1,5 милиона акции от клас B на Berkshire на фондацията Susan Thompson Buffett. Наречена на покойната му първа съпруга, организацията работи в областта на репродуктивното здраве.

Уорън Бъфет дари още 900 000 акции от клас Б, разпределени поравно между благотворителни организации, управлявани от неговите деца Хауърд, Сюзън и Питър: съответно фондацията Хауърд Г. Бъфет и , фондация Шерууд и фондация NoVo.

7-те най-скъпи вещи на милиардера Уорън Бъфет

7-те най-скъпи вещи на милиардера Уорън Бъфет

Бизнесменът смята книгите за най-ценното, което притежава, а къщата за най-добрата си инвестиция

Даренията допълват акциите на Berkshire за 759 милиона долара, които Бъфет даде на благотворителните организации по това време миналата година, също точно преди празника на Деня на благодарността в САЩ.

Милиардерът също така представи рядко писмо до акционерите, в което отново обеща, че повече от 99% от богатството му ще отиде за благотворителност, като децата му ще служат като изпълнители на завещанието му. Той каза, че Berkshire е "построен да издържи" и ще остане в добри ръце.

Въпреки че през годините Бъфет ограничи отговорностите си извън Berkshire, той никога не е сигнализирал публично, че желае да се оттегли, включително след диагнозата рак на простатата през 2012 година.

Кои акции продадоха и какви купиха компаниите на Бъфет и Сорос в последните месеци

Кои акции продадоха и какви купиха компаниите на Бъфет и Сорос в последните месеци

Инвестиционният фонд на Уорън Бъфет се освободи от акциите на GM и UPS

"На 93 години се чувствам добре, но напълно осъзнавам, че играя в допълнителни инингове", казва Бъфет в писмото.

През годините Бъфет често се позовава на успеха си да остане здрав, въпреки хранителните навици на 6-годишно дете, включително любов към нездравословна храна и сладки напитки.

"Мисля, че щастието има огромна принос по отношение на... дълголетието", каза той пред CNBC през април. "По-щастлив съм, когато ям топли мелби или пия кока-кола."

Грег Абел на 61 години, заместник-председател на Berkshire, е планиран да наследи Бъфет като главен изпълнителен директор на Berkshire, докато синът му Хауърд Бъфет ще стане неизпълнителен председател.

"Имаме точния изпълнителен директор, който да ме наследи, и точния борд на директорите", пише в писмото до акционерите Бъфет.

Уорън Бъфет е петият най-богат човек в света със състояние от 120,5 милиарда долара, според списание Forbes.

Компанията на Уорън Бъфет с $36 милиарда тримесечна печалба

Компанията на Уорън Бъфет с $36 милиарда тримесечна печалба

Получена е чрез увеличаване на стойността на инвестиционния портфейл на Berkshire Hathaway

От 2006 г. насам той е дарил повече от половината от акциите си в Berkshire на семейни благотворителни организации и фондация Бил и Мелинда Гейтс. Даренията възлизат на близо 52 милиарда долара към момента, в който са направени, като фондацията на Гейтс е получила над 39 милиарда долара.

Бъфет ръководи базираната в Омаха, Небраска инвестиционна компания Berkshire Hathaway от 1965 година.

Бъфет продължава да инвестира милиарди долари в петролната компания Occidental

Петролната компания, в която Бъфет продължава да инвестира милиарди долари

С новата покупка на акции делът на Berkshire е почти 26%

Конгломератът притежава десетки бизнеси, включително железопътната линия BNSF, автомобилно застраховане Geico, енергийни и индустриални компании и познати потребителски марки като Dairy Queen и Fruit of the Loom. Освен това има в инвестиционния си портфейл над 318 милиарда долара в акции, около половината от които доскоро бяха на Apple.