Въпреки баснословното си богатство, известният финансист, инвестиционен гуру и филантроп живее много скромно, държи парите си в банката и не се глези със златни тоалетни и мобилни телефони в калъфи, обшити с диаманти. Той обаче има няколко любопитни черти и подробности от живота, които могат да изненадат, ако не и да шокират всеки.

Уорън Бъфет започва своята инвестиционна кариера на единадесет години, присъединявайки се към играта на фондовия пазар. Неговите безпогрешни инстинкти и невероятен късмет му спечелиха прозвището Оракулът от Омаха . След като е бил постоянен капитан на собствения си бизнес, наречен Berkshire Hathaway от 1970 г., той все още е определян като един от десетте най-богати хора на земята с капитал от над 112,9 милиарда долара - въпреки факта, че редовно дарява значителна част от състоянието си за благотворителност.

Снимка 325363

Източник: Getty Images

Затова меценатството е може би най-големият разход на Бъфет, което не му пречи да остане на върха въпреки превратностите на дейността му като инвеститор. Днес Бъфет е най-големият собственик на акционерен капитал, притежаващ малък, но значителен дял в най-важните предприятия в различни сектори на икономиката по света.

Начинът на живот на този човек е толкова скромен, че той не се нуждае от много неща, задоволява се с малко. Но някои специфични черти на неговия личен живот са наистина уникални и обясняват характера на нашия герой от неочаквани позиции.

И така, кои са 7-те най-скъпи вещи на милиардера Уорън Бъфет?

Снимка 586105

Източник: iStock

Интелектуална литература

Бизнесменът смята книгите за най-ценното, което притежава. В неговия кабинет, спалня и други места винаги има купчина книги на пода до стола, но всички те са само сянка на огромна библиотека, скрита в недрата на къщата.

Бизнесменът нарича ежедневното четене един от важните компоненти на собствения си успех: "всяка следваща сутрин ще посрещате по-умни и малко по-мъдри". В началото на кариерата си Бъфет поглъщаше по хиляда страници на ден, но с възрастта намали апетита си за четене и се е "ограничил" до петстотин.

Бизнесменът предлага да разгледате информацията, получена от литературата, като отложена инвестиция или спестовна сметка със сложна лихва: те определено ще ви помогнат в бъдеще и ще бъдат печеливши, важно е само да изчакате.

Мобилен телефон

Човек от топ 10 на най-богатите хора на планетата е изненадващ с това, че дълго време използва сгъваем мобилен телефон на Samsung - SCH-U320 за около двайсетина долара. И това въпреки факта, че Berkshire Hathaway притежава около 6% от компанията с ябълката на логото си, чиято пазарна се измерва с трилиони долара.

Едва преди две година, когато последните батерии и резервни части за любимия му Samsung се изчерпаха, консервативният бизнесмен реши да смени мобилния си телефон, като си купи чисто нов iPhone 11. Огромната функционалност на телефона остава непотърсена, тъй като Бъфет използва мобилния си телефон изключително за разговори, пренебрегвайки допълнителната функционалност.

Трябва да се отбележи, че закупуването на ново устройство е "много сериозна стъпка" за милиардера, имайки предвид факта, че цената на новия телефон е над 30 пъти по-висока от старата.

Снимка 239797

Източник: GettyImages

Костюми по поръчка

Друг необичаен и несравним артикул в списъка са костюмите по мярка. Историята на появата им е свързана с пътуване до Китайската народна република. Когато бил в Шанхай, му вземат мярка за костюм и на следващия ден му показват няколко модела за избор. Както се оказа в крайна сметка, местната дизайнерка Мадам Ли нямала търпение да му подари костюм. Той избрал два и се запознал с дамата. Сега той има повече от 20 различни костюма от този моделиер, цената на всеки от тях варира от шестстотин до осем хиляди долара.

Между другото, мадам Лий облича и основателя на Microsoft Бил Гейтс, така че слуховете за демократичност и стар пуловер за тридесет долара са малко преувеличени.

Снимка 327223

Източник: Wikipedia

Недвижим имот

Финансовият пророк остава верен на корените си и живее в същата къща, купена преди половин век за 13,5 хиляди долара. В момента цената му е достигнала 652 хиляди долара. По думите на самия Бъфет това е най-добрата инвестиция в живота му - след двете съпруги.

Сградата е с площ от две хиляди квадратни метра и се състои от пет спални и три бани, всекидневна и огромна библиотека. Всичко е оградено с висока ограда със система за видеонаблюдение и множество сензори: не забравено за надеждна защита от външна намеса.

Бъфет също така имаше къща в Лагуна Бийч, Калифорния, но преди няколко години я продаде за 750 хиляди долара: тя беше купена за вече починалата му съпруга Сюзън.

Автомобили

Смята се, че бизнесменът няма мераци за луксозни коли, но в гаража му определено има едно нещо. Говорим за 2014 г . и Cadillac XTS. Бъфет получи този модел благодарение на личния съвет на Мери Бара: упоритостта на главния изпълнителен директор на GM го убеди да замени стария модел от 2006 г. с този, въпреки незначителния пробег от 46 000 километра по американските стандарти. А предишният Cadillac беше дарен на обществената организация Girls Inc; те продадоха модела чрез наддаване на търг за $123 000.

Снимка 612475

Източник: iStock

Частен самолет

Най-скъпото придобивка на Бъфет в този списък трябва да се счита за частен самолет, пълен с лукс, който принадлежи на милиардера. Той е закупен от една от компаниите, в които Berkshire притежава акции. Тъй като машината е използвана, цената не изглежда огромна; Говорим за "само" 850 хиляди долара.

Според Бъфет, благодарение на тази малка двумоторна машина, той е успял да спести огромно количество време и други ресурси. Първоначално самолетът се казваше The Indefensible, но след това името беше променено на The Indispensable.

Като се има предвид горното, един милиардер от ранга и с характера на Бъфет едва ли харчи и стотна от процента за задоволяване на собствените си нужди и изисквания, докато най-голямата част от всичко останало отива за благотворителни проекти.