Не е важно какво ще направите и ще объркате. Нещата, които така и не сте направили, са тези, които ще ви тормозят, когато остареете и направите ретроспекцията на живота си. Поне така казва Джеф Безос, най-богатият човек в света и основател на Amazon и Blue Origin, цитиран от CNBC.

"Когато се замислите за нещата, за които ще съжалявате, когато станете на 80 г., те почти винаги са тези, които не сте направили. Много рядко ще съжаляте за нещо, което сте направили и се е провалило, или не е проработило", казва той.

Не става въпрос само за решения в професията, но и в живота, казва 54-годишният предприемач, който притежава $130 млрд. Самият Безос е популярен с това, че не се страхува да действа. Той напусна кариерата си на Уолстрийт, за да започне да продава книги в интернет чрез малкия си сайт Amazon. Днес знаем, че начинанието е меко казано успешно, но тогава много хора са се опитали да го разубедят. А Безос и бившата му съпруга Макензи са знаели, че поемат огромен риск.

"Работех във финансова компания в Ню Йорк с редица много умни хора и имах брилянтен шеф, на когото се възхищавах. Когато отидох да му кажа, че искам да напусна компания, за да продавам книги в интернет, той ме заведе на дълга разходка в Сентръл парк, изслуша ме и накрая каза: "Това звучи като добра идея, но ще бъде по-добра за някой, който няма толкова хубава работа".

Безос обмисля добре решението си и знае какво може да загуби. "Но реших да опитам", спомня си той. "Поех по несигурен път, за да следвам страстта си и се гордея с този избор. Не смятах, че ще съжалявам, ако се опитам и се проваля. Но знаех, че ако не го направя, винаги ще съжалявам".