Преди дни беше продаден един от най-скъпите диаманти в света. Става въпрос за розовия 14,83-каратов диамант "Духът на розата", който беше купен от анонимен купувач на цена от 26,6 милиона долара на аукцион, организиран от известната къща Sotheby's.

Камъкът е добит от руския гигант в производството на диаманти - Alrosa, и е най-скъпият диамант, добиван някога в Русия. По-точно - в Якутия, Сибир. Камъкът е обработван повече от година.

Всъщност Русия е страната с най-големи диамантени мини в света. Но държави като Ботсвана, Канада, Ангола, Конго, Южна Африка и Австралия също не са за подценяване. И след като вече събухме любопитството ви, поднасяме кратко, но съдържателно топ 10 на най-големите диамантени мини в света, представени в сайта на Coster Diamonds - най-старата и все още функционираща фабрика за полиране на диаманти в света, разположена в Амстердам, Холандия.

1. "Айхал" - Русия

"Айхал" (Aikhal/в превод - "слава") е най-голямата диамантена мина в света. Намира се в Якутия, в далечния изток на Русия. Собственикът на тази мина е най-голямата компания за добив на диаманти в света - Alrosa. ALROSA Group - компания с държавен дял - представлява една трета от световното производство на необработени диаманти. За мината "Айхал" - работата там започва като открит рудник от 1961 до 1997 година, а от 2005 година е подземна мина с дълбочина до 200 метра, която продължава да се увеличава. Годишното производство на мината е около 1,3 милиона карата, като се предполага, че има резерви до 40-50 милиона карата.

Най-скъпият диамант, добиван в Русия, се продаде на рекордна цена

Най-скъпият диамант, добиван в Русия, се продаде на рекордна цена

Той стана собственост на анонимен купувач

2. Jwaneng - Ботсвана

Jwaneng (в превод "място от малки камъни") е най-богатата на стойност диамантена мина в света. Намира се в южната част на Ботсвана, в пустинята Калахари. Мината се притежава от De Beers Group в партньорство с правителството на страната. De Beers Group е втората най-голямата минна компания в света, притежаваща около 22% от световното производство на необработени диаманти. Относно Jwaneng - започва да се използва като открит рудник от 1982 година. Годишното производство е около 12 милиона карата. А това е значително повече от производството на руската "Айкхал".

3. "Удачни" - Русия

Udachny (означава "късметлия") е третата по големина диамантена мина в света и също се намира в Якутия, подобно на мина "Айкхал". Мината също е част от групата Alrosa. Диамантената мина е открит рудник с дълбочина над 630 метра, което е значително дълбочина за открит рудник. Групата също стартира подземна мина, след като беше остановено, че откритите ресурси приключват. Годишното производство на мината е около 5 милиона карата заради подземната мина.

4. "Нюрба" - Русия

Мината "Нюрба" също се намира в Якутия. Собствено отново на Alrosa, но се управлява от Nyurba Mining and Processing Division, дъщерна компания на групата Alrosa. "Нюрба" е открит рудник от 2001 година, но започва производството си едва през 2015 година. Това го прави една от най-младите мини на света. Производството на диаманти варира доста, в диапазон между 0,7 и 2 милиона карата годишно.

Един от най-големите диаманти в света бе открит в Ботсвана

Един от най-големите диаманти в света бе открит в Ботсвана

Той се нарежда сред петте най-големи в историята

5. Orapa - Ботсвана

Мината Orapa (означава "място за почивка на лъвове") е кръстена на града, в който се намира, в източната част на Ботсвана. De Beers Group притежава диамантената мина чрез партньорство с правителството на Ботсвана, точно както мина Jwaneng. Orapa е открит рудник и започва производството си през 1971 година. Той има годишно производство от около 11 милиона карата. През 2006 година мината постига рекорд с добив от 17,3 милиона карата диаманти.

6. Catoca - Ангола

Диамантената мина Catoca се намира в североизточната част на Ангола. Африканската диамантена мина е шестата по големина диамантена мина в света. Притежава се чрез съвместно предприятие на Endiama (32,8%), The ALROSA Group (32,8%), China Sonagol (18%) и Odebrecht Mining (16,4%). Catoca е открит рудник и започва производство през 1997 година. Нормалният му годишен добив е около 10 милиона карата, но през 2020 година. Добивът спада с цели 80%. Годишното производство е само 2 милиона карата. Мина представлява 75% от общото производство на диаманти в Ангола, което определено прави 2020-а неприятна за Ангола.

7. Ekati - Канада

Диамантената мина Ekati (означава "Дебело езеро") се намира в северозападната част на Канада, Lac de Gras. Това е първата подземна и открита мина в Канада, като производството започва през 1998 година. Dominion Diamond Mines беше собственик на мината, но в средата на септември тази година тя продаде мината на Washington Companies за 126 милиона долара. Годишното производство на мината се изчислява на около 7,5 милиона карата, но може да варира.

$4 000 000 за карат: Най-скъпите скъпоценни камъни, продавани някога на търг

$4 000 000 за карат: Най-скъпите скъпоценни камъни, продавани някога на търг

През октомври предстои търгът на един от най-впечатляващите розови диаманти в света - "Духът на розата"

8. "Венеция" - Южна Африка

Мината за диаманти на Венеция се намира в североизточната част на Южна Африка, близо до река Лимпопо. Мината представлява 40% от годишното производство на диаманти в Южна Африка. В момента мината е открит рудник, но това ще продължи само до 2021 година, като след това производство ще премина под земята. Очакваният живот на мината е до 2046 година. Тя е собственост и се използва от De Beers Group. Годишното производство се оценява на около 4 милиона карата.

9. "Ломоносов" - Русия

Диамантената мина "Ломоносов" (кръстена на руски учен) се намира в северозападната част на Русия, в Архангелска област, близо до Европа. Ломосонов е собственост на групата Alrosa и се управлява от дъщерното дружество PAO Sevarlmaz. Годишното производство на мината е около 2 милиона карата.

10. "Мир" - Русия

Не на последно място в класацията се нарежда още една диамантена мина, намираща се в Якутия, Русия, част от групата Alrosa. Производството на откритата мина започна през 1957 година и беше прекратено през 2001 година. Подземният добив започна през 2009 година, но спря отново през 2017 година. Оттогава по мината не се работи. Има швъзможност добивът в 10-тата най-голяма мина да продължат чак след 2030 година. Годишното производство на съоръжението възлизаше на около 3 милиона карата.

Заради кризата: Най-голямата компания за диаманти пред фалит и преструктуриране

Заради кризата: Най-голямата компания за диаманти пред фалит и преструктуриране

Приходите на De Beers се сринаха с 96% през второто тримесечие, а индустрията остава парализирана