Преди време Ryanair пусна един от най-късите си полети. По този случай от The Independent представиха класация на най-кратките и най-дългите пътувания, предлагани от лидерите сред бюджетни авиокомпании в Европа.

Ryanair започна да лети от Пафос в Кипър до Бейрут и това е първата ѝ дестинация до Ливан. Разстоянието е едва 300 километра, което е полет, траещ едва половин час. Но въпреки това новата връзка на компанията не успява да влезе в топ 10 на най-пътувания в Европа без прекачване.

Най-краткият полет при нискотарифния авиобизнес е на EasyJet, който се извършва два пъти седмично и свързва летището в Белфаст с остров Ман. Разстоянието е само 199 километра, което отнема около 20 минути. Ryanair заема второ място с линията си на разстояние от близо 142 километра през западното Средиземноморие от Малага в Испания до Тетуан в Мароко.

Защо днес полетите отнемат повече време, отколкото преди десетилетия?

Защо днес полетите отнемат повече време, отколкото преди десетилетия?

Причината се крие в една практика на компаниите

Полетът на easyJet от остров Ман до Ливърпул е само с няколко километра по-дълъг, а маршрутът им Белфаст-Глазгоу е четвърти. Петото място заема друг средиземноморски полет на Ryanair от Малта до Катания в Сицилия. Почти всички от останалите 5 места са в Ирландско море. Само маршрутът Гетуик-Джърси на easyJet се отправя на юг.

Третата сила в европейската бюджетна авиация - Wizz Air дори не влиза в топ 20 на късите маршрути. Най-краткият ѝ маршрут е 350 мили (от Гданск в Полша до Малмьо в Швеция), а с няколко километра повече е този от Катовице, който също е в Полша, до украинския град Лвов. Но става ли въпрос за дългите маршрути, компанията се представя доста по-добре.

Така или иначе най-дългият полет е на Ryanair - от Стокхолм до Гран Карания - 4230 километра. Самолетът, с който се минава маршрута, е Boeing 727-800 и минава над Дания, северния край на Германия, Холандия, Белгия, Северна Франция, северната испанска континентална част и Португалия, като времетраенето на полета е 5 часа и 50 минути.

Всички останали маршрути в топ 10 са до Канарите, Египет или Дубай. Услугите на Wizz Air до новото летище World Central в Дубай от Катовице в Полша и от Будапеща са съответно на 2-ро и 7-о място.

На трето място е трансевропейският полет на Wizz Air от Букурещ до Тенерифе, който минава през България, Сърбия, Босна, Хърватия, Италия и Мароко.

Ако погледнем глобално, най-краткият маршрут в света е на шотландската авиокомпания Loganair от Папа Уестрей до Уестрей в Оркни - архипелаг в Северна Шотландия. Полетът е с продължителност 2 минути. А относно най-дългия непрекъснат маршрут в света, той е на Singapore Airlines от Сингапур до Ню Йорк. Полетът е дълъг 9529 мили и при хубаво време отнема 18 часа.

Топ 15 на най-популярните полети в света

Топ 15 на най-популярните полети в света

8 от тях свързват дестинации в Азия