U.S. News and World Report публикува годишната си класация на най-добрите световни университети. За класацията се анализират данните на около 1500 училища от 86 държави в 13 различни величини, включително репутация в глобален мащаб, обем и качество на публикациите от студенти и преподаватели и международно сътрудничество в научните изследвания, пише CNBC.

"Висшето образование e по-глобализирано", казва Анита Нараян, главен редактор в U.S. News, като отбелязва, че пандемията "е въвела допълнителни фактори, които трябва да се вземат предвид, особено ако искате да вземете диплома в чужбина".

Всъщност студентите сега трябва да обмислят ограниченията за общественото здраве и пътуванията, преди да учат в чужбина, а чуждестранните студенти, които учат в САЩ, са били особено засегнати от пандемията. Ранни данни показват, че записването на чуждестранни студенти в американските колежи са намалели с 11,2% през този семестър.

Според Нараян и нейния екип САЩ е дом на най-много университети с най-висок ранг. Около 255 в САЩ попаднаха в общата класация на изданието, следвана от 176 колежа в Китай и 87 колежа в Обединеното кралство. Училища от САЩ и Великобритания доминират в списъка на топ 10 на световните университети.

Сравнението се прави и в 38 предметни области, от селскостопански науки до психология, за да определят в кои области университетите превъзхождат превъзхождат останалите.

  1. Harvard University

Той се намира в Кеймбридж, Масачузетс - САЩ. Това университетът, който е най-високо класиран по отношение на няколко категории, включително биология и биохимия, икономика и бизнес и имунология.

2. Massachusetts Institute of Technology

Намира се в Кеймбридж, Масачузетс - САЩ. MIT беше класиран като най-добрия университет по физика в света.

3. Stanford University

Той се намира в Станфорд, Калифорния - САЩ. Според класацията на U.S. News определиха, че в Stanford University се предлага най-добрата програма за компютърни науки в света.

4. University of California, Berkeley

Той се намира в Бъркли, Калифорния - САЩ. Тази година UC Berkeley беше предлага най-добрата програма по химия.

5. University of Oxford

Единственият европейски университет в топ десет в класацията. Намира се в Оксфорд, Англия - Обединеното кралство. Установено е, че Оксфорд има най-добрата програма за изкуства и хуманитарни науки в световен мащаб.

6. Columbia University

Поредният университет от класацията, който се намира в САЩ, Ню Йорк.

Columbia University заема това място заради това, че е сред най-добрите места за изучаване на сърдечно-съдови системи.

7. California Institute of Technology

Намира се в Пасадена, Калифорния - САЩ. Това е домът на лабораторията за реактивно задвижване на NASA. CalTech беше определен като най-високо класирания университет по отношение на космическата наука.

8. University of Washington

Университетът се намира в Сиатъл, Вашингтон - САЩ и разполага с една от най-добрите програми за клинична медицина в света.

9. University of Cambridge

Той се намира в Кеймбридж, Англия - Обединеното кралство. University of Cambridge тази година спечели пето място за програмата си по математика.

10.Johns Hopkins University

Университетът се намира в Балтимор, Мериленд - САЩ. Известен е със своите медицински изследвания. Установено е, че той разполага с втората най-добра програма за инфекциозни болести, както и втората най-добра хирургична програма в света.