Когато помислим за най-богатите хора в САЩ, а и в света, обикновено се сещаме за индивидуалните милиардери, като Джеф Безос, Бил Гейтс и Илън Мъск. Някои от най-заможните семейства в Съединените щати обаче управляват активи за много повече милиарди от тях.

Общо 50-те по богатство американски фамилии притежават 1,2 трилиона долара, показват актуалните данни на Forbes. И зад много от тях стоят международни корпоративни хегемони с дългогодишна история. Ето и кои са компаниите зад 10-те най-заможни семейства в САЩ:

Walmart

  • Семейство Уолтън - $247 милиарда

Семейство Уолтън управлява най-голямата търговска верига и най-голямата компания по приходи в света - Walmart. Тя е основана от Сам Уолтън през 1962 година, като към днешна дата има 11 443 обекта в 26 държави по света, а служителите ѝ са 2,2 милиона души. Към 2020 година приходите на Walmart възлизат на 548 милиарда долара.

Koch Industries

  • Семейство Кох - $100 милиарда

Конгломератът Koch Industries е сред най-големите неборсови компании в света. Тя управлява активи в областта на тежката индустрия, доставките на петрол, химикали и други суровини, машини и техника, както и във финансовата сфера и търговията със суровини. Koch Industries е основана през 1940 година от Фред Кох. Фирмата има 120 000 служители в 60 страни.

Mars

  • Семейство Марс - $94 милиарда
Жаклин Марс

Източник: GettyImages

Жаклин Марс

Създадената преди 110 години Mars е една от най-големите компании в хранителната индустрия. Тя е популарна основно със сладките си изделия и дъвките, като нейни марки са Snickers и Twix, както и Orbit. Също така тя произвежда храни за домашни любимци, както и напитки. Компанията има заводи в цял свят, като едни от ключовите ѝ фабрики се намират в САЩ и Европа. За нея работят 130 000 души.

Cargill Inc.

  • Семейство Каргил-МакМилан - $47 милиарда

Cargill е международен конгломерат и една от водещите компании в света в сферата на земеделието. Тя е създадена през 1865 година, като днес корпорацията има активи още в областта на производството на различни хранителни съставки, финансовите услуги, търговията със суровини и фармацията. От 2006 година Cargill оперира и на българския пазар, като има офиси в София и Варна, в които работят над 1200 служители.

Estee Lauder Companies

  • Семейство Лаудер - $40 милиарда

Estee Lauder е една от добре познатите луксозни марки козметика в света. Тя е част от едноименната група Estee Lauder Companies, основана през 1946 година от Есте и Джозеф Лаудер в Ню Йорк. Тя предлага редица марки декоративна и бяла козметика, парфюми и козметика за коса. Сред тях са Clinique, DKNY, MAC, Tom Ford Beauty и други.

SC Johnson

  • Семейство Джонсън - $37 милиарда
Част от марките на компанията

Източник: https://www.scjohnson.com/

Част от марките на компанията

SC Johnson & Son може би понякога се бърка с доста по-известната Johnson & Johnson, но двете компании нямат общо. Първата от тях, която поставя семейство Джонсън сред топ 10 на най-заможните в САЩ, се занимава с производството на препарати за почистване и битова химия. Фирмата има 135-годишна история, като днес е управлявана от Херберт Фиск Джонсън. Сред марките на компанията са Glade, Duck, MrMuscle, Raid и Autan.

Fidelity

  • Семейство Едуард Джонсън - $36 милиарда

През 1946 година Едуард Джонсън основава компанията Fidelity Management & Research. Така той се превръща в създателя на дружество, превърнало се в едно от най-големите за управление на активи в света през следващите десетилетия. Към средата на миналата година компанията управлява активи на стойност от 4,9 трилиона долара, а клиентите ѝ имат нетно богатство от 8,3 трилиона долара. Също така конгломератът предлага услуги в областта на застраховането, управление и инвестиции във взаимни фондове, на активи в криптовалути и други.

Cox Enterprises

  • Семейство Кокс - $34,5 милиарда

Основаната преди 123 години семейна компания Cox Enterprises е международен конгломерат, който е базиран в Атланта. Компанията развива дейност в няколко направления, включително телекомуникации, медии и автомобилна индустрия. Дейността ѝ е насочена към пазари в Азия, Австралия, Европа и Латинска Америка, както и в САЩ. За нея работят 55 000 души, като компанията е управлявана от четвъртото поколение наследници на фамилията Кокс.

Hyatt Hotels

  • Семейство Прицкер - $32,5 милиарда
Снимка 238265

Източник: hyatt.com

Hyatt Hotels е една от най-известните вериги луксозни хотели и курорти в света. Тя е американска компания и е собственост на семейство Прицкер. От 1969 година веригата развива дейност извън пределите на Щатите, като днес тя управлява близо 900 имота под 20 марки в 60 държави. Един от тях се намира в България. Това е едноименния хотел Hyatt, който отвори врати в София през есента на мястото на бившия хотел "Сердика". 

Conde Nast

  • Семейство Нюхаус - $30 милиарда

Conde Nast стои зад една от най-големите медийни групи в света. Тя е основана през 1909 година и е собственост на Advance Publications. Международният гигант има два централни офиса - в Ню Йорк и в Лондон. Той управлява известни списания и вестници, като Vogue, Glamour, The New Yorker, GQ, Vanity Fair и други.