Следващите 40 години ще са може би едни от най-важните, пред които Европа някога ще се е изправяла.

Промяната на политическия дневен ред и предстоящото напускане на Обединеното кралство от ЕС кара много икономисти да се чудят как различните икономики ще се справят с промяната във финансовия пейзаж, пише Entrepreneur.

През 2010 година, само две години след финансовата криза, икономиката на Люксембург стана най-богатата в Европа, като отбеляза драстичен ръст спрямо периода преди рецесията.

Богатството на икономиките често се измерва с БВП. На теория, колкото по-добре функционира местната икономика, толкова повече възможности (работни места, бизнеси и инвестиции) се създават, което означава, че хората сега следят все повече БВП, за да определят къде се базират най-добрите места за инвестиции и работа.

Най-евтините за живот на чужденци големи градове в света

Най-евтините за живот на чужденци големи градове в света

Българската столица София е на трето място в тази класация

Нов доклад на Grosvenor разкрива как според тях БВП на глава от населението за всеки европейски регион ще се променя всяка година през следващите 40 г. По-долу ще видите къде са най-богатите зони в Европа в момента и през следващите 20 и съответно 40 години.

Най-богатите градове в Европа към момента:

 1. Люксембург
 2. Гронинген
 3. Инголщат
 4. Дюселдорф
 5. Братислава
 6. Париж
 7. Хайлброн
 8. Мюнхен
 9. Букурещ
 10. Регенсбург

В момента Люксембург е домакин на най-процъфтяващата икономика, измерена спрямо БВП на глава от населението. Столицата със същото име, известна със своя средновековен дух, предлага не само атрактивна историческа архитектура, но и страхотни възможности за работа.

Ето кои ще са най-богатите градове в Европа до 2040 г.:

 1. Люксембург
 2. Гронинген
 3. Букурещ
 4. Инголщат
 5. Париж
 6. Братислава
 7. Дюселдорф
 8. Дъблин
 9. Хайлброн
 10. Витория-Гастейс

До 2060 г. проучването показва, че пет града базирани в Германия ще бъдат в топ 10 на най-богатите области в Европа, включващи Гьорлиц, Ашафенбург, Дюселдорф, Швайнфурт, Нойбранденбург.

Гледайки кои европейски райони се издигат най-много, германският град, Нойбранденбург скача със 168 места - най-много от всеки град, включен в изследването.

Първото място ще заеме румънската столица Букурещ. Със заплати, по-ниски от средните за ЕС, тя е привлякла много аутсорсинг компании.

По-специално техният технологичен сектор и секторът на услугите отбелязват растеж през последните няколко години.

10-те най-богати европейски градове през 2060 г .:

 1. Букурещ
 2. Люксембург
 3. Гронинген
 4. Париж
 5. Гьорлиц
 6. Ашафенбург
 7. Дъблин
 8. Дюселдорф
 9. Швайнфурт
 10. Нойбранденбург
Кои са десетте най-скъпи и евтини градове в света?

Кои са десетте най-скъпи и евтини градове в света?

И къде е София?