Руската рубла се оказа най-подценената валута в класацията на списание The Economist, което изчисли, че справедливият й курс според "индекса на Big Mac " трябва да бъде 23,24 рубли за долар. По този наин руската национлана валута е подценена със 70%.

Изданието отбелязва, че в Русия бургер Big Mac в известната верига за бързо хранене McDonald's струва 135 рубли (1,77 долара), докато в САЩ цената му е 5,81 долара (около 444 рубли). Така полученият "реален" курс на руската валута е 23,24 рубли за долар. В същото време, според The ​​Economist, актуалният в последните дни обменен курс е около 77 рубли за долар.

Освен рублата, най-подценените валути са турската лира (подценена с 67,9%) и индонезийската рупия (с 59,3%).

Списанието нарече швейцарския франк най-надценената валута в света, чийто обменен курс спрямо долара се е повишил с 20,2%. В челната тройка по този показател влизат още, норвежката крона (надценена с 10%) и шведската крона.

The Economist изчислява "индекса на Big Mac" от 1986 г., той помага да се оцени покупателната способност на различните валути, припомня interfax.ru. В проучването цената на един Биг Мак в различните държави се сравнява с обменния курс на националните валути и въз основа на това се прави извод кои от валутите са надценени или подценени. Сандвичът Big Mac се използва за целта като универсален стандартен продукт, който може да бъде закупен в повечето страни по света.