Въпреки тежката година за глобалната автоиндустрия заради пандемията на Covid-19, секторът продължава да бъде един от най-показателните за нивата на развитие и стабилизиране на икономиките по света. А пазарът на автомобили в Италия - която беше силно ударена от коронавируса, продължава да представлява голям интерес за целия сектор.

Класацията за най-продаваните автомобили в Италия през 2020 година не предлага големи изненади, показват данните на специализирания автомобилен сайт Focus2Move. През месец ноември топ списъкът отново беше силно доминирана от Fiat Panda, последвана от Lancia Ypsilon и Renault Clio. Анализаторите отчитат успех за Renault Clio, като моделът успява да се завърне на 3-та позиция, а Renault Captur регистрира скок с цели 7 позиции, намирайки място в топ 10 на най-продаваните автомобили в средиземноморската страна.

Като цяло класацията на най-продаваните коли в Италия е доминиранa от малки и средни автомобили поради голямото използване на превозни средства в градската среда.

Традиционните тесни улички на италианските градове и трудностите при намирането на места за паркиране продължават да бъдат първият и най-важен момент за хората, които избират нов автомобил за града. А това логично води до избора на по-малки коли. Междувременно повишената средна цена и намалената покупателна способност през последното десетилетие допълнително принудиха голяма част от населението на страната да избере евтин и практичен автомобил. Това съвпадна и с успеха на марки като Dacia, Kia и Hyundai.

Всяка трета стара кола, изнасяна от Италия, пристига в България

Всяка трета стара кола, изнасяна от Италия, пристига в България

За първите 9 месеца на миналата година у нас са внесени 100 хиляди такива автомобила

От началото на годината до края на ноември Fiat Panda остава най-продаваният автомобил в Италия. Моделът регистрира 101 493 продажби, което обаче е с цели 25% по-малко спрямо година по-рано. Въпреки това Panda продължава да поддържа голям пазарен дял в страната от завидните 8.1%, или приблизително 2 пъти повече в сравнение с най-големия си конкурент в класацията.

Славната, но закъсала италианска марка Lancia държи второто място с модела Ypsilon с 3,1% пазарен дял, или с 38 303 продадени автомобила. Това е спад с цели 30,1% на продажбите на годишна база.

На трета се завръща френската Renault Clio, която се покачва с три позиции нагоре в класацията. Моделът отчита 29 626 продадени броя, което е с 24.1% по-малко спрямо година по-рано. Марката запазва 2,4% пазарен дял. Непосредствено след нея се нарежда Fiat 500x, като моделът губи 1 място в класацията. Италианската кола държи 2,2% пазарен дял с 28 800 продажби, което е с 27.6% по-малко спрямо същия период на 2019 година.

На пета и шеста позиция са съответно Jeep Renegade с 28.137 продажби, или 27.7% по-малко на годишна база и Fiat 500 - с 3 места нагоре в класацията - с 26 696 продажби, но 21.1% спад спрямо година по-рано.

Какви коли си купуват германците: Audi, BMW и Mercedes не са в Топ 5

Какви коли си купуват германците: Audi, BMW и Mercedes не са в Топ 5

Първото място очаквано се заема от Volkswagen Golf

Вторият френски автомобил в топ 10 на най-продаваните коли в Италия е Citroen C3. Моделът пада до 7-мо място с 26 570 продадени броя, или годишен спад от 32.3%. След това на 8-о място е румънската Dacia Sandero, която се покачва с 2 места нагоре по продажби с 25 390 сделки, но 22.4% спад на годишна база.

На ръба на класацията намираме и трета френска кола - Renault Captur. Моделът скача 7 места нагоре с 24 951 продажби и най-малък спад от 12% спрямо 2019-а. А на последната 10-а позиция през 2020 година се нарежда Jeep Compass - моделът влиза в класацията, изкачвайки се с 1 място нагоре с 24 062 продажни, но спад с 26.4% спрямо година по-рано.

Продажбите на нови коли в Италия паднаха с 98% през април

Продажбите на нови коли в Италия паднаха с 98% през април

Прогнозите за приключване на месеца са общи продажби между 2500 и 2600 бройки, в сравнение със 175 654 през 2019 г.