Всеки трети стар дизелов автомобил, изнасян от Италия, пристига в България. Най-голяма част от тях са насочвани към София.

Само през миналата година от европейската страна са изнесени над 300 хиляди такива коли, а значителна част от тях са били насочени към нашата страна, сочи проучване на Националния съюз на представителите на чуждите автомобилни къщи в Италия, цитирано от "24 часа".

През 2015 година износът от южноевропейската държава е бил в рамките на 397 хиляди коли, а през 2017 година той е бил в рамките на 429 хиляди броя. За първите девет месеца на миналата година броят възлиза на 332 хиляди возила.

Основна причина за нарастване на експорта на стари дизелови автомобили от Италия са по-строгите правила за вредните емисии. В повечето общини в страната движението на тези коли е забранено.

Изследването показва още, че по-голямата част от изнасяните коли, които идват в България, са на над 10-годишна възраст, а 30% от общо пристигналите в страната ни идват в София.

По-голямата част от тях или 65 на сто са дизелови, а 32 на сто са бензинови.

Страната ни е пазар номер 1 за старите автомобили от Италия като през 2017 година внесените такива са били 131 хиляди, а за деветмесечието на миналата година - 100 хиляди.