Независимо дали предоставят услуга като споделяне на пътувания или са просто източник на забавление, мобилните приложения са се превърнали в неразделна част от ежедневния живот на много хора.

Но кои приложения са най-популярни сред потребителите?

Според скорошен доклад на Sensor Tower най-популярното приложение през 2022 е Tik Tok. То невероятно бързо набра популярност още в началото на пандемията за да покаже и не само остава в 10-те най-изтеглени приложения по света през първото тримесечие на 2022 г. от Google Play и Apple App Store, но и оглавява класациите.

Според доклада общите изтегляния на приложения са достигнали 36,9 милиарда през първото тримесечие на 2022 г., което е увеличение с 1,4% на годишна база. 

По-голямата от топ 10 на най-теглените приложения са свързани със социалните платформи, като Meta и ByteDance притежават шест от първите 10. Веднаха след Tik Tok се нареждат Instagram, Facebook, WhatsApp и Shopee. 

Четирите платформи на Meta в списъка на първите десет са Instagram, Facebook, WhatsApp и Messenger, докато ByteDance притежава TikTok и платформата за редактиране на видео Cap Cut.

На шесто място е приложението за изпращане на съобщения Telegram, а след него се нареждат Snapchat, Messenger, Cap Cut. На последно място е Spotify.

Извън топ 10 остават първите 10 са Zoom и WhatsApp Business (още едно приложение, собственост на Meta).

Facebook засилва съперничеството си с TikTok

Facebook засилва съперничеството си с TikTok

Компанията иска да е силен конкурент на китайската социална мрежа

Как TikTok се отправя към върха

През първото тримесечие на 2021 г. TikTok надхвърли 3,5 милиарда изтегляния за всички времена, превръщайки се в петото приложение (и първото приложение, което не е собственост на Meta), което достигна този етап. Това е впечатляващо, като се има предвид, че приложението е забранено в Индия от юни 2020 г. Преди забраната само от Индия идваха 30% от изтеглянията на приложението TikTok.

Индия не е единствената страна, която е забранила използването на TikTok. Пакистан го блокира няколко пъти, заради "неподходящо" съдържание. Въпреки това забраните в Пакистан продължиха само няколко дни преди да бъдат отменени и в момента гражданите там имат достъп до платформата.

Шест световни тенденции при ползването на мобилни приложения през 2022 година

Шест световни тенденции при ползването на мобилни приложения през 2022 година

Нараства популярността на т. нар. метаверсивни мобилни игри, за които ползвателите в света ще изхарчат над $3 милиарда

Топ 10 на приложенията с най-високи приходи

TikTok не е просто най-изтегляното приложение в света. Това е и най-доходното приложение, в чието съдържание няма игра, базирано на приходите от App Store и Google Play за първото тримесечие на 2022 г.

TikTok генерира впечатляващите 821 милиона долара през последното тримесечие. Платформата за споделяне на видео съдържания беше най-касовото приложение в App Store и второто най-касово приложение в Google Play.

През 2021 г. Meta генерира над от 117,9 милиарда долара приходи, като над 97% от тях идват от реклами.

Пандемията имаше положително влияние върху технологичните гиганти. И това най-вероятно ще продължава. През 2020 г. разходите за приложения, покупки в приложението и абонаменти нараснаха с 30% на годишна база и достигнаха 111 милиарда долара.

Докато ограниченията, свързани ковид продължават да се облекчават на повечето места по света, няма вероятност тези разходите да намалеят скоро. До 2025 г. се очаква нараснат до 270 милиарда долара.