Историята на Европа е белязана от многобройни войни и въоръжени конфликти. С тях са се създавали или разрушавали както държави, така и цели империи.

Старият континент е бил арена на множество битки, водени от забележителни военни лидери. Общото между хората, достигнали върховете на тази сложна и рискована професия, е техният тактически гений и способността да предвиждат и да се адаптират към обстоятелствата в хода на битката, за да постигнат така желаната победа.

От древните гърци до наши дни оръжията са претърпели коренна промяна, но целта остава еднаква за всички велики военни командири - да оставят своя следа в историята.

Тези, които успяват, оставят след себе си не само приказки за изключителни подвизи на смелост и умение, но и тактическото ноу-хау, предадено и използвано от бъдещите поколения.

Няколко имена се открояват сред от останалите. Тези хора допринасят за оформянето на историята на Европа по начин, който е непостижим за много други. Ето кои са те:

Снимка 321623

Източник: Wikipedia

8. Алесандро Фарнезе е роден през 1545 г. Той син на дука на Парма Отавио Фарнезе и Маргарет, извънбрачната дъщеря на краля на Испания и император на Свещената римска империя Карл V.

През 1577 г. Филип II Испански изпраща Фарнезе в Нидерландия, за да възвърне контрола върху региона от холандците. През 1584 г. обсажда Антвепен - най-големият град в тогавашна Нидерландия.

Обсадата на силно укрепрената крепост продължава повече от година. Благодарение на тактическия си гений, Фарнезе успява напълно да прекъсне връзките с града, изграждайки понтонен мост през устието на река Схелде. Антверпен се предава през август 1585 г.

Снимка 321624

Източник: Wikipedia

7. Маартен Тромп е роден на 23 април 1598 г. в Бриле, Холандия. Той се превръща в най-високопоставeния военен командир по време на Холандските войни с Испания и Англия през 17-ти век.

Снимка 321625

Източник: Wiki Commons

През октомври 1639 г. по време на нидерландската борба за независимост от Испания Тромп води холандската флота от 95 кораба в решителната битка при Доунс. С хитра и умела тактика той успява да победи испанската армада и да удържи важна победа. Това на практика слага край на Непобедимата Армада и испанското морско господство.

Снимка 321711

Източник: Wiki Commons

6. Алкивиад е гръцки държавник, военен лидер и последния забележителен член на атинската аристократична фамилия Алкмеониди.

Снимка 321712

Източник: Wiki Commons

Най-известната победа на Алкивиад е в битката при Кизик през 410 г пр. Хр. Водената от него атинска флота хитро примамва вражеските спартански кораби, командвани от Миндар, след което ги обгражда и унищожава напълно.

Снимка 321621

Източник: Wiki Commons

5. Александър Василиевич Суворов е последният генералисимус на Руската империя. Той никога не е побеждаван битка, записвайки на името си 60 победи.

Една от най-забележителните му победи е превземането на град Измаил. Крепостта е превзета от руснаците през 1770 г. 20 години по-късно Османската империя добавя допълнителни здрави укрепления, превръщайки града в най-силната крепост на левия бряг на река Дунав, за която самият султан твърди, че е "непревземаема".

Снимка 321622

Източник: Wiki Commons

Суворов обаче не мисли така. През декември 1790 г., след само 8 дни подготовка, той успешно щурмува и отново завладява града в името на Екатерина Велика, което се оказва един от решаващите фактори за победа във войната.

Снимка 321626

Източник: Wiki Commons

4. Фридрих II, наричан още Фридрих Велики, е крал на Прусия от 1740 до 1786 г. Той не само е велик военен тактик, но и помага идеите на Просвещението да стигнат до Прусия.

Снимка 321627

Източник: Getty Images

Една от най-впечатляващите му победи е в битката при Лойтен, където пруската армия надделява срещу значително по-многобройната австрийска войска, командвана от принц Чарлс Александър Лотарингски. Войските на Фридрих II обграждат и разгромяват австрийците само за 3 часа.

Снимка 321876

Източник: LinkedIn

3. Публий Корнелий Сципион, по-известен като Сципион Африкански, е роден през 236 г. пр. Хр. Той произхожда от знатен патрициански род и е генерал във Втората пуническа война срещу Картаген.

Снимка 321715

Източник: Wiki Commons

Най-впечатляващата победа на Сципион е постигната срещу картагенския пълководец Ханибал в решителната за войната битка при Зама. Римският военачалник води 2 легиона, които се изправят срещу мощната картагенска армия, водена от 80 бойни слона.

С хитрост и тактически гений, Сципион подрежда войските си по начин, чрез който лишава Ханибал от превъзходството му и печели битката. Картаген губи войната и навлиза в период на упадък, а Рим процъфтява.

Снимка 321620

Източник: Wikimedia Commons

2. Артър Уелсли, херцогът на Уелингтън, е прочут военен лидер не само заради подвизите си на отчаяна храброст, но и заради своя тактически гений в отбранителните действия.

Безспорно най-великата му победа е срещу френския император Наполеон Бонапарт в легендарната битка при Ватерло през 1815 г. Херцогът е начело на голяма многонационална съюзна армия, решена да спре Наполеон. Самият Уелингтън твърди, че армията му е "позорна, много слаба и зле оборудвана и с много неопитен състав".

Снимка 321617

Източник: Wikimedia Commons

Въпреки това командваните от него английски позиции удържат няколко поредни атаки на френската тежка кавалерия и с помощта на прусаците се впускат в победна контраатака. Поражението на Наполеон е много горчиво и слага край на управлението му като император на Франция.

Снимка 321618

Източник: Getty Images

1. Наполеон Бонапарт. От всички европейски военни лидери, първият император на Франция безспорно е с едни гърди напред. Той връща военната слава на страната си, постигайки множество велики победи.

Най-забележителният военен триумф на Наполеон е този при Аустерлиц през 1805 г., където френската армия печели срещу обединените сили на руския Цар Александър I и тези на австриеца Франц II, император на Свещената Римска империя.

Снимка 321619

Източник: Wikipedia

Въпреки численото превъзходство на руската и австрийската съюзна армия, Наполеон прилага гениална военна стратегия, с която разпръксва, дезорганизира и разбива противниковата армия.

Победата е толкова впечатляваща, че подтиква британският държавник Уилям Пит да възкликне: "Навийте тази карта на Европа; тя няма да бъде нужна през следващите 10 години".