Кои са най-богатите държави в света? Отговорът на този въпрос не е лесен и еднозначен, но може би един от показателите, който може да говори красноречиво за това, е брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, пресметнат според паритета на покупателната способност. Последният помага за отчитането на националните ценови равнища.

От платформата HowMuch дават отговор на този въпрос на базата на данни от Международния валутен фонд (МВФ). Те разглеждат не само кои са най-богатите държави в света, но и кои са първенците в отделните континенти.

Безспорно може да се каже, че Катар, Люксембург, Сингапур и районът с особен статут Макао са най-заможните места в света. БВП на глава от населението и в четирите от тях е над 100 хиляди долара.

На първо място е Катар, където показателят възлиза на 138,9 хиляди долара. След това се нареждат Макао, Люксембург и Сингапур със съответно 113,4 хиляди, 112 хиляди и 105,7 хиляди долара.

Нещо любопитно, което може да се каже тук, е че най-богатите държави в света далеч не са големи. Например, от азиатските страни Китай, Индия и Япония са далеч от топ 10. Щатите пък с БВП на човек от 67,4 хиляди долара се нареждат някъде сред средната класа в глобален мащаб.

В Европа след лидера Люксембург се нареждат Ирландия, Норвегия, Швейцария и Сан Марино, следвани от Холандия Исландия, Швеция, Дания и Германия. Във всички тях БВП на глава от населението надхвърля 55 хиляди долара.

В Азия първите три страни са и сред топ 4 на най-богатите в света. След тях сред десетте лидера са още султанство Бруней, Обединените арабски емирства, Кувейт, Хонконг, Тайван, Саудитска Арабия и Бахрейн.

На противоположния полюс е Африка, която е най-бедният континент. Първенците по богатство там са два острова - Сейшелите и Мавриций. Те са с БВП на човек в размер на съответно 33,1 и 26,5 хиляди долара.