Австрийската столица Виена е най-добрият град за живеене, а иракският столичен град Багдад – най-лошият, показва международно проучване, което изследва качеството на живот в държавите по света.

Прави впечатление, че европейски столици като Лондон и Париж и мегаполиси като Ню Йорк дори не влизат в топ 35, пише вестник The Guardiаn.

Градовете, в които се говори немски език, доминират 18-ото изследване на качеството на живот, проведено от британската компания Mercer. В челната седмица влизат Цюрих, Мюнхен, Дюселдорф и Франкфурт.

Френската столица Париж пада с 10 позиции до 37-о място, а британската заема 39-о място. Слабата оценка за Лондон се дължи почти изцяло на уязвимостта на града към терористични атентати.

Изследването е проследило социалните и икономическите условия, здравеопазването, образованието, жилищата и околната среда. Данните от нето се използват от големи компании, които да преценят къде следва да се позиционират и колко би трябвало да плащат на служителите си в тези региони.

За жителите на австрийската столица не е изненада, че оглавява престижното първо място в класацията. Социално-демократичното общинско ръководство е изградило дълбоки традиции на инвестиране във висококачествени социални жилища, превръщайки Виена в почти уникално достъпна на фона на останалите големи градове.

Американските градове се представят относително слабо в проучването, най-вече заради проблеми с личната безопасност и престъпността. Най-високо отличеният град в САШ е Сан Франциско, който се намира на 28-о място, втори е Бостън – на 34-а позиция. Канадските градове, начело с Торонто, значително изпреварват американските си съперници.

Според данни на Световната банка Австрия има един от най-високите БВП на глава от населението в целия свят, надминавайки Германия и Великобритания. В това отношение обаче страната е доста по-назад от съседна Швейцария.

Виена бива отличена от Mercer за града с най-добри условия за живот в света за седми пореден път. Компанията обяснява, че австрийската столица се представя много добре в редица категории, предоставя сигурна и стабилна среда за живот, високо ниво на комуналните услуги и транспортните съоръжения, както и добри възможности за отдих.

В класацията на градовете с най-високо качество на живота столицата ни София се намира на 115-о място от общо 230 изследвани населени места.