А1 България и Vivacom предлагат от днес възможност за плащане на битови сметки чрез дигиталните портфейла на двата оператора, които са базирани на услугата на българския финтех phyre.

До средата на март т.г. плащането на сметките ще бъде без такса (при плащания към ЧЕЗ има 1 процент комисионна), а след това клиентите ще плащат по 0,10 лв. или по 0,19 лв. на транзакция в зависимост от плана им.Част от включените доставчици, към които могат да се правят плащания, са Vivacom, Софийска вода, ЧЕЗ, Кредисимо, Фератум, Уникредит, СОТ 161, ASP, Grabo, VipOferta и много други.Пълният списък с доставчици може да бъде открит в самото приложение. За да се възползват от опцията, потребителите трябва да влязат в меню "Услуги" и да изберат опцията "Битови сметки". Там ще открият 4 опции, към които могат да добавят своите услуги - сметка за вода, сметка за ток, сметка за телефон или друга сметка. При избор на една опция ще се зареди списък с доставчици за съответната категория.

След като въведат своите клиентски данни, в зависимост от конкретния доставчик (например - клиентски номер), потребителите трябва да натиснат бутона "Запази" и сметката ще бъде добавена. За да извършат плащане, те трябва да изберат бутон "Плати сметките", което ще визуализира списък с "Моите сметки". За да се гарантира сигурността на плащанията, се изисква идентификация с пръстов отпечатък, лицево разпознаване или ПИН код при всяко плащане на сметка, обясняват от А1.