Платформата за отдаване на имоти под наем Airbnb обяви страхотни резултати за четвъртото тримесечие на 2022 година,излизайки на печалба за първи път от пандемията насам. Американската компания, която предлага алтернатива на настаняването в хотели, отчита печалба от $0,48 на акция и приходи от $1,9 милиарда за последното тримесечие на миналата година.

Според прогнозите, през 2023 година ръстът на резервациите, съответно и на приходите и печалбата ще е още по-голям.

Airbnb с оферта за €37 за нощувка в парижката опера

Airbnb с оферта за €37 за нощувка в парижката опера

Престоят е вдъхновен от мюзикъла „Фантомът на операта“

От Airbnb заявиха, че се възползват от силното търсене за пътуванията, въпреки високата инфлация и страховете от рецесия.

"Американците са се възползвали от силния долар, за да летят в чужбина, а европейските вътрешноконтинентални пътувания са се увеличили", коментират от компанията.

Базираното в Сан Франциско дружество очаква "засилващ се натиск за намаляване" на средните цени на нощувките през 2023 година, което се дължи на увеличаването на резервациите на по-евтини места и на новите инструменти за отстъпки.

Снимка 468735

Източник: iStock

От компанията прогнозират приходи за първото тримесечие на 2023 година между $1,75 милиарда и $1,82 милиарда, което надхвърля прогнозите на анализаторите.

Пандемията промени бизнеса на Airbnb, като масово от платформата се правиха резервации не с цел туризъм, а за по-продължителни престои, предимно от хора, които се възползваха от възможността за работа от разстояние.

Към днешна дата все още се правят много резервации за дълъг период от време, но стабилно расте броят и на туристите, които наемат жилища или стаи за по няколко дни.

Окончателно: Airbnb ще трябва да работи с данъчните в ЕС

Окончателно: Airbnb ще трябва да работи с данъчните в ЕС

Компанията оспори италиански закон от 2017 г.