Италиански съд нареди изземването на €779,5 милиона от европейската централа на платформата за краткосрочни наеми Airbnb в Ирландия. Причината: предполагаемо укриване на данъци. Това съобщава прокуратурата в Милано, цитирана от Reuters. Проверката е свързана с предполагаемо нарушение на Airbnb, която не е задържала 21% от приходите от наеми на собствениците на имоти, за да ги заплати на италианските данъчни власти, както изисква закон от 2017 година.

Трима души на ръководни позиции между 2017 г. и 2021 г., периода на предполагаемите нарушения, са разследвани и са обект на заповедта за присвояване на пари, се казва още в съобщението.

"Airbnb Ирландия води активни разговори с италианската данъчна агенция от юни 2023 г. за разрешаване на този проблем", заяви говорител на Airbnb.

Снимка 534112

Източник: iStock

Компанията е "изненадана и разочарована" от решението и съобщи, че действията ѝ са в пълно съответствие със закона.

Airbnb направи неуспешен опит да оспорва закона от 2017 година, посочен от прокурорите в съдебна битка, която приключи през декември с решението на Съда на ЕС в полза на италианското правителство. Администрацията на премиера Джорджа Мелони планира да ограничи укриването на данъци от краткосрочно отдаване на жилища и иска да повиши данъците за собствениците на повече от един имот за краткосрочно отдаване под наем от 21% на 26%.

Ходът следва усилия на италианските и европейските власти да следят внимателно данъчните практики на глобални компании. През 2019 година италианските прокурори разследваха Netflix, след като американската компания за стрийминг на видео не подаде данъчна декларация, съобщиха по онова време запознати с въпроса източници.

Италия е поредната държава, която налага невиждани до момента регулации на Airbnb

Втората европейска страна, която налага невиждани до момента регулации на Airbnb

Заради недостиг на "достъпни жилища"