Американският технологичен гигант Apple потвърди правото на служителите си да говорят за своето заплащане и условията на труд, предават медиите отвъд океана. Стъпката идва в резултат на консолидираните усилия на персонала на компанията да се защити в така нареченото движение #AppleToo.

Служителите на Apple се борят за това право от началото на 2021-а година. В последно време обаче споровете между тях и ръководството на компанията ескалираха. И така през последните няколко месеца служителите на американската корпорация избраха да нарушат и етиката на компанията за секретност, разкривайки предполагаеми различия в заплащането, политики за работа от разстояние и противоречиви решения, свързани с наемане на работа.

Apple загуби $6 млрд. заради проблемите в доставните вериги

Apple загуби $6 млрд. заради проблемите в доставните вериги

За първи път от 2016 г. компанията не бие очакванията на анализаторите

"Apple е дълбоко ангажирана да осигури на служителите си работно място, в което те се да чувстват сигурни, уважавани и вдъхновени да вършат работата си по най-добрия възможен начин", коментираха от базираната в Калифорния комхпания в изявление, цитирано от CNN Business.

"Нашите политики не ограничават служителите да говорят свободно за своите заплати, работни часове или условия на труд", заявиха още от Apple.

През август тази година служителят на компанията Янеке Париш създаде движението #AppleToo, за да помогне на колегите си да се "организират и защитават" по-добре. Малко след това обаче тя беше уволнена от работата си като програмен мениджър в Apple.

По-рано този месец Париш подаде жалба в Националния съвет по трудови отношения на САЩ, в която твърди, че е била уволнена "като отмъщение".

През октомври Париш заяви пред американските медии, че малко след стартирането на кампанията групата е получила стотици доклади от служители за предполагаеми нарушения и нередности в компанията.

Apple готви автономен автомобил до 2025-а

Apple готви автономен автомобил до 2025-а

Автомобилът, който компанията иска да произведе няма да има волан и педали