Трите големи автопроизводители на Детройт планират да удължат сегашното спиране на производството на превозни средства в Северна Америка до месец април заради продължаващата пандемия от коронавируса. Това заявиха пред Reuters източници, запознати с въпроса.

На 18 март автомобилните производители казаха, че замразяването на производството ще бъде поне до края на настоящия месец. Сега този срок се удължава.

От Ford казаха в изявление вчера, че компанията "не планира да рестартира централите си в САЩ, Канада и Мексико в понеделник, 30 март", както първоначално е било предвидено.

Автоиндустрията е пред катастрофа: кой е най-способен да оцелее?

Автоиндустрията е пред катастрофа: кой е най-способен да оцелее?

Какво се случва с автомобилните компании, когато не произвеждат автомобили

Двама души, запознати със случващото се в Ford, заявиха пред агенцията, че фирмата не планира да рестартира производството си поне до 6 април. Лицето, което желае да остане неназовано, обаче предупреди също така, че има вероятност подновяването на дейностите да бъде допълнително отложено във времето.

General Motors и Fiat Chrysler също не планират да възобновят производството си на 30 март, съобщиха трима източници на агенцията. Към момента не е ясно кога може да се очаква рестарт на производството и дали някои централи могат да започнат работа преди други.

От GM отказват коментар. Знае се, че подновяването на дейностите със сигурност няма да бъде преди 30 март.

Губернаторът на Мичиган Гретхен Уитмър издаде заповед в понеделник, с която забранява несъществените предприятия да работят до 13 април. Говорителят на Уитмър обаче не успя да уточни във вторник дали производството на автомобили се счита за основно или не.

Мичиган обяви продажбите на превозни средства от автокъщи с поръчки за недопустими. Но дилърите и другите съоръжения могат да извършват ремонти.

Няколко групи, представляващи големи американски и чуждестранни производители на автомобили, предупредиха в писмо до американските депутати, че анализаторите на автомобилната индустрия очакват продажбите да намалеят с цели 40 процента през март в сравнение с 2019 година. В писмото се казва, че 95% от автомобилните заводи в Северна Америка в момента са затворени.

Автопроизводителите в Китай поискаха помощ от Пекин след 79% спад на продажбите

Автопроизводителите в Китай поискаха помощ от Пекин след 79% спад на продажбите

Те паднаха до ниво, последно виждано през 2005 г.