Космическата компания Blue Origin на Джеф Безос ще прати първата жена на Луната. Изявлението на милиардера идва в момент, в който НАСА трябва да вземе решение коя ще е първата частна компания, която ще прати астронавти на Луната до 2024 г., предава Guardian.

"Това е двигателят, който ще отведе първата жена на повърхността на Луната", заяви Безос в публикация в Instagram с видео, в което се показва тест на двигател BE-7 в космическия център Nasa Marshall в Алабама.

"През 60-те години на миналия век дамите не са имали възможност да направят това", казва Джим Брайденстайн от НАСА. "Но това е много вълнуваща възможност в наши дни".

През последните години "Blue Origin" се надпреварва за спечелване на държавни договори с конкурентната компания на Мъск - "SpaceX" - за а изграждане на следващата система за кацане на луната, която да превозва хора до там.

През април НАСА възложи на компанията разработка на лунен спускателен апарат в договор на стойност 579 милиона долара, както и на две други компании, едната от които "SpaceX", която получи 135 милиона долара за подпомагане развитието на системата "Starship".

НАСА заяви, че "в началото на март" 2021 г. ще избере две компании, които да продължат да изграждат прототипи на апарати за мисии с екипаж.