Бъгларската технологична компания BIODIT е внесла проспект за първично публично предлагане на акции на Българската фондова борса (БФБ) в Комисията за финансов надзор (КФН), съобщиха от там. Документите са подадени вчера, 26 февруари.

BIODIT, която е специализирана в разработването на най-високо технологичните биометрични системи за контрол на достъп и работното време, базирани на биометрична идентификация, ще търси до 2,42 милиона лева от инвеститорите.

Освен стартиращата компания, се очаква още други 12 малки и средни предприятия да подадат документи за листване на акции на българската борса.

"BIODIT ще бъде еталон за фондовата борса в България. Радвам се, че листването ни на БФБ зарази други компании да направят стъпки към публично предлагане. Вярвам, че решението, което взехме е началото на промяната на БФБ, която всички инвеститори в България очакват повече от 10 години. Имаме и желанието, и технологичната готовност да изпълняваме задълженията си като публична компания и да предоставим най-високо ниво на прозрачност за инвеститорите си", казва изпълнителният директор на компания Юлиан Софрониев.

Технологичната компания е и първата, която ще се възползва от безвъзмездното финансиране за излизане на фондовата борса по инициатива на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

Сред продуктите ѝ са биометрични брави за безжичен контрол на достъп, устройство за защита от кражба на автомобили и други. Нейни клиенти са компании като Allianz, Lexus, Raiffeisen Bank, Net 1, "Обединена млечна компания", "Маджаров" и други.

Инвестиционен посредник ще бъде "Карол".

BIODIT излиза на борсата

Българска високотехнологична компания излиза на борсата

Дружеството ще търси до 2,42 милиона лева