Boeing временно затваря своите монтажни линии в щата Вашингтон. Преустановяването на дейността на предприятията, причинено от пандемията на коронавирус, ще бъде поне за две седмици, пише CNN.

"Тези действия се предприемат, за да се осигури благосъстоянието на служителите, техните семейства и местната общност и ще включват спиране на дейността, съобразено с изискванията на клиентите на компанията", пише в съобщение от Boeing.

През това време в помещенията ще се провеждат допълнителни дейности за дълбоко почистване и ще се прилагат строги критерии при връщането на служителите на работа.

Засегнатите работници ще получават възнагражденията си по време на спирането.

Boeing поиска $60 милиарда помощ, хотелиерите - $150 милиарда

Boeing поиска $60 милиарда помощ, хотелиерите - $150 милиарда

Очаква се американците ще намалят разходите си за пътувания с $355 милиарда

Компанията вече призова служителите, които могат да работят от вкъщи, да го направят. Работниците от производствените линии обаче нямат тази възможност.

В Съюза на механиците, който представлява по-голямата част от производствените работници в щата Вашингтон, членуват около 35 000 души. Има и хиляди мениджъри и инспектори, които работят по производствените линии.

Гигантът в самолетостроенето вече беше спрял производството в своите фабрики в Рентън, Вашингтон, където се изграждаше Boeing 737 Max. Самолетите от този модел бяха заземени миналата година след две фатални катастрофи. Все пак Boeing продължи да строи самолета за известно време след инцидентите и заземяването на машините. Наскоро обаче дейността във фабриките беше преустановена. Служителите от тази производствена линия не бяха уволнени, а пренасочени по други задължения.

Най-големите авиопроизводители се борят с коронавируса

Най-големите авиопроизводители се борят с коронавируса

Целият сектор е изправен пред криза

Щатът Вашингтон е засегнат особено тежко от коронавируса с общо близо 2 000 потвърдени случая и 95 смъртни случая към неделя.

Няколко от производствените работници на Boeing бяха диагностицирани с болестта. Съюзът на механиците обяви, че един от членовете му, който е работил в завода на Boeing в Еверет, Вашингтон, е починал от усложнения от коронавируса.

"Този ​​пагубен факт допринася за вече влошаващата се ситуация", се посочва в изявлението на съюза.

Boeing отчете първа годишна загуба от 22 години насам

Boeing отчете първа годишна загуба от 22 години насам

Заради кризата покрай 737 Max, която ще струва на компанията над $18 милиарда