Двата най-големи авиопроизводители в света - Airbus и Boeing - са изправени пред сериозни проблеми заради разпространението на коронавирус в света.

Airbus спира производствените и монтажните дейности в своите заводи във Франция и Испания за следващите четири дни. Ходът идва, след като правителствата в двете държави прилагат нови мерки за ограничаване на движенията и борба с огнището на коронавирус, пише Reuters.

Изглежда, че преустановяването на дейността ще бъде най-сериозното вътрешно прекъсване в производството на Airbus след стачката от 1989 година на тогавашния британски партньор BAE Systems.

"Това ще позволи достатъчно време за прилагане на строги здравни мерки и безопасност по отношение на хигиената, като същевременно ще подобри ефективността на операциите при новите условия на работа", посочва Airbus в изявление.

Авиокомпаниите в САЩ поискаха $50 милиарда държавна помощ

Авиокомпаниите в САЩ поискаха $50 милиарда държавна помощ

25 млрд. долара от тях трябва да бъдат непосредствено осигурени

Вчера стана ясно, че самолетния производител изготвя планове за действие в извънредни ситуации, за да забави или спре производството, ако Франция бъде поставена под драстично блокиране поради коронавируса.

Заводите във Великобритания, където Airbus прави крила, или Германия, където има втория по големина клъстер от монтажни линии, могат да продължат да работят още няколко дни. Скоростта на производството обаче остава под въпрос.

Според източници част от доставките на компанията вече са прекъснати.

Празни самолети и огромни загуби трупат авиокомпаниите в Европа заради епидемията

Празни самолети и огромни загуби трупат авиокомпаниите в Европа заради епидемията

Ситуацията може да "коства" загубата на стотици хиляди работни места в световен мащаб

Междувременно Boeing води преговори за краткосрочна помощ от правителството на САЩ както за себе си, така и за целия авиосектор.

Компанията, която се бори да спечели одобрение от регулаторите за своя модел 737 MAX, сега води преговори с правителството на САЩ, опитвайки се да спечели подкрепа за производители, доставчици, авиолинии и летища.

"Оценяваме как администрацията и Конгресът се ангажират с всички елементи на авиационната индустрия през този труден момент", посочват от Boeing, уверявайки, че компанията използва всичките си ресурси, за да поддържа дейността си.

Американските авиокомпании и товарни превозвачи заявиха, че търсят заеми и безвъзмездни средства от поне 58 милиарда долара, заедно с допълнителни промени в данъци. В същото време летищата също са поискали 10 милиарда долара помощи.

Boeing отказа да каже колко помощ е потърсила. Компанията обаче добави, че цялата американска аерокосмическа индустрия, която "поддържа над 2,5 милиона работни места и 17 000 доставчици - е изправена пред спешно предизвикателство, произтичащо от коронавируса".

Коронавирусът удари силно и скандинавката авиокомпания SAS. Фирмата временно освобождава около 10 хиляди служители, което се равнява на 90% от работната й сила, пише Bloomberg.

Ходът идва като отговор на епидемията на коронавируса и е свързан с мерките на властите в страните, които ограничават международните пътувания.

Главният изпълнителен директор на компанията Рикард Густафсон заяви, че мерките няма да доведат до окончателни съкращения.

17 часа в самолета: 12-те най-дълги полета в света

17 часа в самолета: 12-те най-дълги полета в света

Кои са те?