Членове на борда на компанията Tesla, включително главният изпълнителен директор Илон Мъск, ще върнат над 735 милиона долара на компанията. За това се споразумяха те, за да се уреди съдебно дело на инвеститор, като според обвиненията членовете на борда неправомерно са си отпуснали огромни заплати.

Сред имената са основателят на Oracle Лари Елисън, Джеймс Мърдок, син на медийния магнат Рупърт Мърдок и братът на Мъск, Кимбъл Мъск.

Ще има и промени в корпоративното управление и начина, по който се преразглеждат проблемите със заплатите на ниво борд, според съдебни документи, цитирани от Fortune.

Мистериозноят "Проект 42" или защо Tesla разследва Мъск за възможни злоупотреби

Мистериозноят "Проект 42" или защо Tesla разследва Мъск за възможни злоупотреби

Вниманието в компанията беше привлечено след поръчка за стъкло за милиони долари

Членовете на борда на Tesla отрекоха да са извършвали действия, но казаха, че са се съгласили да уредят случая, "за да елиминират несигурността, риска, тежестта и разходите за по-нататъшни съдебни спорове".

Членовете на борда бяха обвинени, че са си присъдили несправедливо голямо обезщетение под формата на около 11 милиона опции за акции в рамките на 2017 г. до 2020 г.

Делото е заведено от пенсионния фонд на акционерите на Tesla Police and Fire Retirement System от град Детройт през 2020 г.

Като част от споразумението директорите се съгласиха и да не получават никаква компенсация за 2021, 2022 и 2023 г. и бордът ще промени начина, по който се определя заплащането.

Tesla се защити като отговори с аргумента, че компанията е отчела почти безпрецедентен растеж, карайки цената на акциите да хвръкне 10 пъти.