Tesla може би е разследвала изпълнителния директор Илон Мъск за възможни злоупотреби. Причината - един непрозрачен проект в рамките на Tesla, наречен "Проект 42". Бордът на компанията за производство на електромобили е започнал разследване поради съмнения, че Мъск може да използва средства на компанията, за да построи къща близо до Gigafactory в района Остин, Тексас,пише Business Insider, позовавайки се на разследване на Wall Street Journal.

Проектът привлече вниманието в компанията след поръчка за стъкло за милиони долари - достатъчно голямо количество, че да успее да привлече вниманието на служителите миналата година. Известно е и, че фирми с ограничена отговорност, свързани с Мъск и ръководители в компанията, са закупили големи парцели земя в района.

Предполага се, че концепциите за къщата включват или "усукан шестоъгълник", или стъклен куб,наподобяващ магазина на Apple на 5-то авеню. Има съмнения, че това ще е жилище наличието на спални, бани и кухня.

Не е ясно дали строителният проект все още е в процес на работа или дали поръчката за стъкло изобщо е била доставена, съобщава Journal.

Докъде е разследването и какви са резултатите от него не са известни. Tesla разпусна PR отдела си преди години и Мъск не е коментирал доклада. Става ясно обаче, че бордът иска да научи дали Мъск е замесен и дали работно време и средства са били "вложени" в къщата.

Това не е първият път, когато на човек на висок пост на някоя компания трябва му се налага контрол върху разходите. Meta разследва напускащия главен оперативен директор Шерил Сандбърг по обвинения, че е използвала ресурси на компанията за лични цели, като планиране на сватба или опити да отмени новинарска история, в която има критики към бившия й партньор Боби Котик.

Този случай с Мъск е по-интересен, защото той е главен изпълнителен директор на компанията.