BP отчете огромни печалби за второто тримесечие след като цените на петрола и газа скочиха. Печалбите на енергийния гигант достигнаха 8,45 милиарда долара или повече от три пъти повече от сумата, която направи по същото време миналата година.

Цифрата е втората най-висока в историята й и увеличава печалбата й за полугодието до 14,6 млрд. долара. Това се случва в деня, в който се прогнозира, че типичните битови сметки за енергия ще достигнат над £3600 годишно тази зима, предава BBC.

"Сметките ще са дългосрочен проблем за домакинствата. Трябват съгласувани и трайни действия от правителството, за да помогне за справянето с него",коментират експерти.

Печалбите на BP бяха по-високи от очакваното и следват рекордните печалби на конкурента Shell и огромните печалби от собственика на British Gas Centrica миналата седмица.

Огромното увеличение на печалбите за фирмите се подхранва от по-високите цени на петрола и газа, които се повишиха рязко заради войната в Украйна.

През последните месеци Русия намали доставките за Европа след инвазията и нарастват страховете, че може напълно да спре крановете.

Потенциалните проблеми с доставките на газ доведоха до рязко покачване на цените на едро, което принуди енергийните фирми, които прехвърлят тези разходи върху клиентите - увеличавайки сметките за енергия на домакинствата с безпрецедентни суми.

Миналата година главният изпълнителен директор Бърнард Луни описа енергийния пазар като "машина за пари".

Въпреки тези новини, данните на компанията за полугодието бяха повлияни от огромния удар от £19,9 милиарда от хода й да се откаже от почти 20%-ия си дял в руския петролен производител Роснефт в отговор на войната в Украйна.