Правителството на Исландия е предприело правни действия срещу британска верига супермаркети, носеща името на държавата - Iceland Foods. От властите в северната страна посочват, че използването на името оказва негативен ефект върху местния бизнес.

В официалната позиция на министерството на външните работи в Рейкявик се посочва, че ще се обърнат към Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) с молба да бъде ограничено използването на "тази регистрация на база на това, че наименованието "Исландия" има много широка дефиниция и се свързва с фирми, предлагащи продукти, които не могат да се приемат като исландски".

Действията на властите в Рейкявик са дошли след като усилията за договаряне на "справедливо решение" с британската верига са се провалили, пише Bloomberg.

Компанията използва това наименование от 1970 година насам.

"Въпреки че понякога се бърка с малката държава на викингите, намираща се в периферията на Северния полярен кръг, истинската "Исландия" е британска верига за хранителни стоки с над 860 магазина в Обединеното кралство и още 40 собствени или франчайз търговски обекта в Европа и света", се казва в представянето на компанията в официалния й сайт.

В отговор в четвъртък от Iceland Foods посочват, че "много съжаляват, че правителството на Исландия е решило да предприеме правни действия срещу използването на името".

От компанията казват още, че 46 години оперират успешно под този бранд и не вярват, че в обществото може да има нагласи, свързани с объркването на марката с името на държавата.