Гигантът в сферата на индустриалното оборудване и автомобилната индустрия Bosch ще закрие поне 1200 работни места в софтуерния си отдел до края на 2026 година. Това заяви говорител на компанията пред Reuters. Според информацията, предложените съкращения са планирани, но все още не са финализирани.

Основната причина за за предстоящите масови съкращения е значително по-бавното от очакваното развитие на напълно автономното шофиране. Според плановете на компанията, 950 ще са закритите позиции само в Германия, останалите ще са в други европейски страни.

Bosch се готви да закрие стотици работни места

Bosch се готви да закрие стотици работни места

Те са в два от заводите на компанията

Както Money.bg писа в края на миналата година, бизнесът на Bosch, която има сериозно присъствие и около 900 служители в България, през последните десетилетия силно се обвърза с производството на различни части и системи за автомобили.

Навлизането на EV мобилността обаче върви с коренно различна елементна база и така концернът се изправи пред сериозно предизвикателство. Именно промените в търсенето и технологиите при производителите на коли са и основната причина за закриването на работни места в два от германските заводи на Bosch.

"Слабата икономика и високата инфлация, причинени от увеличените разходи за енергия и суровини, понастоящем забавят прехода", пише в изявление на компанията.

Германският гигант присъства и в България над 30 години. Към днешна дата няма информация за съкращения в българското подразделение на компанията.

Bosch продава бизнеса си в Русия на турски инвеститор?

Bosch продава бизнеса си в Русия на турски инвеститор?

Как се стигна до продажбата и кой беше основният съперник на турската компания