Смартфон индустрията няма друг шанс, освен да се консолидира, тъй като огромните инвестиции, нужни на компаниите, за да останат конкурентни, означават, че в дългосрочен план само шепа компании могат да са на печалба, смята Ричард Юу, главен изпълнителен директор на Huawei Technologies.

Според него, всеки производител в момента, който има по-малко от 10% пазарен дял, губи пари.

Huawei е третият най-голям производител на телефони, след Samsung и Apple, и държи точно толкова дял - 10,2% през четвъртото тримесечие според IDC.

"В бъдеще, само трима или четирима производители ще оцелеят, може би по-малко от четири", каза Юу пред журналисти по време на конференцията в Барселона.

За първи път от 2004 продажбите на смартфони намаляват

За първи път от 2004 продажбите на смартфони намаляват

Най-големите пет производителя увеличават пазарния си дял

Той посочи, че по-малките китайски производители се консолидират и повечето от тях ще изчезнат, тъй като нямат достатъчно ресурси, за да инвестират в разработка на нови технологии.

"Ако имаш под 10% дял, не може да си на печалба. Над 10%, поне, излизаш на нула, а над 15% вече печелиш пари", анализира той.

Юу посочи още, че през последната година бизнесът на Huawei при смартфоните е нараснал с около 30%, а през тази се очаква още по-бърз ръст. Той изрази надежда още през тази година Huawei да се изкачи на второ, или дори първо, място по продажби.

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Заради притеснения за националната сигурност