НАСА сертифицира капсулата Crew Dragon на SpaceX и ракетата Falcon 9 за безопасни за редовен транспорт на астронавти в орбита. Това е първото американско сертифициране на космически кораби от агенцията след програмата Space Shuttle преди близо 40 години, предават световни медии.

Сертифицирането е исторически момент за НАСА и за космическата компания на Илон Мъск. По програмата Commercial Crew НАСА предостави по-голямата част от средствата, използвани за разработване на Crew Dragon през последните шест години и провеждане на стотици тестове.

"Благодарим на НАСА за непрекъсната подкрепа за SpaceX и партньорството по пътя към постигането на тази цел", заяви изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск по повод сертификата. "Не бих могъл да съм по-горд с всички в SpaceX и всички наши доставчици, които са работили неимоверно много за разработване, тестване и управление на първата търговска система за човешки космически полети в историята, сертифицирана от НАСА. Това е голяма чест, която вдъхва увереност в начинанието ни да се върнем на Луната, да пътуваме до Марс", каза той.

Сертифицирането на SpaceX прекратява зависимостта от Русия за пътуване на астронавти до МКС. Освен това Boeing работи за довършване на капсулата си Starliner по програмата Commercial Crew. НАСА изчислява, че наличието на две частни компании, които се състезават за договори, е спестило на агенцията между 20 и 30 млрд. долара разходи за разработка.

"Този ​​важен етап в сертифицирането е невероятно постижение от НАСА и SpaceX, което подчертава напредъка, който можем да постигнем в сътрудничество с търговската индустрия", заяви администраторът на НАСА Джим Брайдънстин.

Междувременно трима астронавти на НАСА Майк Хопкинс, Виктор Глоувър и Шанън Уокър и един японски астронавт Соичи Ногучи ще бъдат изстреляни в Космоса на борда на ракета "SpaceX" тази събота. Тя ще бъде изпратена до Международната космическа станция за 6-месечна мисия.