Печалбите на Lego се удвоиха през първите шест месеца на годината, показват финансовите данни на датската компания. Основната причина за това е пандемията, която доведе до редица локдауни, при които много хора си останаха вкъщи, за да създават лего модели на Междузвездни войни и Хари Потър. Масовото купуване на конструкторите обаче продължава и след края на локдауните.

Датската компания регистрира рекордни продажби. Те са се увеличили с цели 43% - до 23 милиарда датски крони (2,6 милиарда британски лири) само през първите шест месеца на 2021 г. Основната печалба на фирмата e нараснала със 140%, достигайки до 6,3 милиарда датски крони.

Lego с рекордни приходи и печалби на фона на пандемията

Lego с рекордни приходи и печалби на фона на пандемията

Освен ръста на онлайн продажбите са открити 134 нови магазина по целия свят

Другата добра новина за Lego е, че за разлика от повечето световни компании не изпитва затруднения, свързани с кризата, до която доведоха забавянията във веригите за доставки. И макар че се появиха предупреждения за намален избор на играчки, както и за риск от по-високи цени тази Коледа заради недостига на работна ръка и по-високите транспортни разходи, това очевидно не важи за датския производител.

Изпълнителният директор на Lego - Нилс Кристиансен, заяви, че не предвиждаша абсолютно никакви проблеми за неговата компания. Разбира се, прогнозата му веднага влезе в световните новини.

"Не очакваме никакви серозни проблеми, но разбира се, както всички останали, ние също зависим от транспорта и митниците, особено тези във Великобритания. Към момента обаче нямаме особени притеснения", коментира той.

Търговците на дребно в Обединеното кралство, включително John Lewis и The Entertainer, са сред компаниите, които казват, че от сега наемат кораби, за да се уверят, че коледните запаси ще пристигнат навреме.

На Острова: Презапасяването по Коледа ще е по-страшно от това в началото на пандемията

На Острова: Презапасяването по Коледа ще е по-страшно от това в началото на пандемията

За това предупреждават от най-голямата търговска верига на Острова

Entertainer е наела 70 контейнера от Китай и ще трябва да заплати по 19 000 щатски за транспортирането на всеки от тях. За сравнение, цената преди Covid-19 беше в размер на 1500 долара.

Изпълнителният директор на Lego не дава конкретни подробности защо кризата с доставките не влия така цле на неговата компания и дори коментира, че Lego не планира да прави "извънредни" повишения на цените, за да смекчи въздействието на по-високите разходи за товари и суровини. Според експертите, силните финансови резултати на компанията помагат за всичко това.

От датската компания дори обмислят сериозно ускоряване на инвестициите в екологични инициативи. Наскоро бяха представени първите конструктори, направени от рециклирани пластмасови бутилки. Още от следващата година хартиените торбички ще заменят пластмасовите за еднократна употреба.

От Lego се радват и на успешната си колаборация с компанията за видео игри Nintendo. Едни от най-продаваните конструктори са именно комплектите, посветени на известния мустакат водопроводчик Super Mario. Междузвездни войни и Хари Потър, както и моделите Creator сащо се радват на много голямо търсене.

Продажбите на датската компания са се увеличили с повече от 10% на всички пазари по света, като глобално ръстът е с 50%. От Lego приписват този огромен успех във времена на световна криза с широката продуктова гама, с която разполага и която явно се харесва от много поколения. 

Проблемите във веригите за доставки стават все по-сериозни

Проблемите във веригите за доставки стават все по-сериозни

Дори и да успеят да произвеждат, компаниите трудно намират как да транспортират стоката си