През последните месеци Брекзит в комбинация с пандемията оставиха рафтовете по супермаркетите във Великобритания празни. Проблемът с недостига на доставките в страната продължава да бъде в сила, а големите търговци се опасяват, че ситуацията ще се влоши в предстоящия празничен сезон, съобщава кореспондентът на БНР в Лондон.

Според най-голямата верига за търговия на дребно в Обединеното кралство - Tesco, има риск от паническо пазаруване и презапасяване със стоки преди Коледа.

Цитирани от специализираното издание The Grocer представители на компанията са посочили, че ситуацията може да се окаже много по-тежка от презапасяването в началото на пандемията през пролетта на миналата година.

Дефицит на стоки и празни рафтове: Ще успее ли да спаси Великобритания коледния сезон?

Дефицит на стоки и празни рафтове: Ще успее ли да спаси Великобритания коледния сезон?

За недостиг покрай празничното пазаруване предупреждават най-големите търговци на Острова

Основно проблемът с дефицита на стоки е свързан с недостига на шофьори на товарни камиони на Острова. От Tesco дават бонуси от 1000 паунда за всеки нов шофьор, но към момента все още имат 800 свободни позиции за такива.

От компанията, подобно на други дружества от сектора, искат правителството да облекчи временно режима за чуждестранните работници, които могат да помогнат за справянето с проблема. Според изчисленията на Асоциацията на тежкотоварните превозвачи в цялата страна има недостиг на 100 000 шофьори.

Дните, в които британците можеха да си купят всичко от супермаркета отминаха

Дните, в които британците можеха да си купят всичко от супермаркета отминаха

Според британската Федерация по храни и напитки времето на изобилие може и никога да не се върне