Брезкит в комбинация с пандемията донесе до дефицити на храни и стоки от първа необходимост, както и до празни рафтове в супермаркетите във Великобритания. Сега водещи работодатели на Острова настояват правителството да предприеме мерки. А в противен случай може да се окаже, че и коледния сезон ще бъде провален.

Недостигът на шофьори на товарни камиони, на хора в производството в хранителния сектор, както и на служители в ресторантьорския бранш принудиха някои заведения да спрат да предлагат част от менюто си. Междувременно супермаркетите също остават недостатъчно заредени.

Най-пресният пример от тази седмица беше McDonald's. Веригата за бързо хранене спря да предлага млечни шейкове и безалкохолни напитки в ресторантите си в Обединеното кралство заради недостиг на продукти. Междувременно друг голям играч на пазара там - Nando, затвори около 50 свои обекта заради липса на достатъчно служители и на... пилешко месо.

Дефицит: Шейковете и безалкохолните напитки изчезнаха от McDonald's във Великобритания

Дефицит: Шейковете и безалкохолните напитки изчезнаха от McDonald's във Великобритания

Преди седмици имаше празни рафтове по супермаркетите на Острова

Сега търговците и логистичните компании предупреждават, че ситуацията може да се влоши, като в момента те са затруднени в зареждането на стоки за коледния сезон, пише сайтът EURACTIV.

Тони Данкър, който е ръководител на Конфедерацията на британската индустрия, посочва, че в момента във Великобритания на лице са "дълбоки структурни проблеми".

От бранша настояват за държавно финансиране за преквалифициране на работниците, както и за облекчаване на режима за издаване на визи за работници от Европейския съюз. Данкър посочва, че едно от решенията би било въвеждането на режим за срочни работни визи за хора от дадени професии и браншове, в които има най-голям недостиг на работници.

Експертите посочват, че причините за тежката ситуация с доставките и недостига на храни на Острова са, както вътрешни такива, така и външни фактори.

От една страна е недостигът на чипове, засегнал сериозно производството. От друга е напускането на много работници от страни от ЕС заради Брекзит.

Липсващи стоки и празни рафтове в магазините: Пандемията донесе дефицит във Великобритания

Липсващи стоки и празни рафтове в магазините: Пандемията донесе дефицит във Великобритания

Купувачи в Обединеното кралство алармират, че рафтовете и хладилниците са празни, пише Independent

Само в логистичния сектор около 25 000 шофьори са напуснали Острова, а заради ограниченията около пандемията обучението на нови шофьори се бави.

И отново, темата за възможния дефицит на стоки около Коледа във Великобритания става все по-гореща. Страната е един от най-големите потребителски пазари в Европа. Междувременно дори лидерите в търговията се готвят за липси покрай празниците.

За това предупреждава и председателят на най-голямата британска ритейл верига Tesco - Джон Алън. "В момента ние се справяме доста трудно с това да отговорим на настоящото търсене и нямаме възможност и капацитет да натрупаме достатъчно запаси", обобщава ситуацията той.