Нарастващият брой на карантинираните хора в транспортния и логистичния бранш във Великобритания в комбинация с недостига на шофьори в сектора се оказаха причина на различни места в страната да има дефицит на различни стоки от първа необходимост.

Снимки на празни рафтове в супермаркетите се появиха в социалните мрежи и британските медии.

"Купувачи в Обединеното кралство алармират, че рафтовете и хладилниците са празни", пише Independent.

Снимка 539923

Източник: Twitter

"Има ръст на работниците, които са били предупредени от специализираното COVID приложение да останат у дома и това засяга сериозно индустриите", допълват от медията.

Служители в много от компаниите за доставки на храни, плодове и зеленчуци са оставени вкъщи, тъй като са били в близост с някой, който е бил заразен с коронавирус.

Рафтовете по магазините във Великобритания остават празни заради недостиг на 100 000 тираджии

Рафтовете по магазините във Великобритания остават празни заради недостиг на 100 000 тираджии

От бранша искат служители от Европа, но правителството държи да се насочат към вътрешния пазар на труда

"Стотици хора на места, като Единбург, Девън, Хемпшир, Лондон и Ливърпул публикуваха снимки в социалните мрежи, показващи дефицита на определени видове стоки", обясняват още от Independent.

"Продължаващото налагане на карантини заради пандемията оказва все по-голям натиск върху търговците", посочва Андрю Опи от Британският търговски консорциум.

"Правителството трябва да действа бързо. На служителите и доставчиците, които имаха ключова роля при затварянето на магазините, трябва да им бъде разрешено да работят, като представят сертификат, че са ваксинирани или отрицателен антигенен тест. Това ще гарантира, че ще спре нарушението на достъпа на хората до храни и други стоки", казва той.

Междувременно транспортният сектор предупреди, че е под натиск още преди време заради недостига на шофьори на тежкотоварни автомобили. От индустрията посочиха преди време, че има недостиг на 100 000 служители в този сегмент.