Шефът на Федерацията по храните и напитките на Великобритания обяви, че "дните, когато потребителите на Обединеното кралство можеха да очакват да си купят от рафтовете на супермаркетите почти всеки продукт, който поискат и когато пожелаят са вече в историята. Медиите на Острова цитират изявлението на изпълнителния директор на органа за контрол на храните Иън Райт, според когото кризата вече е окончателна и старите дни може би никога няма да се върнат отново.

Призрачните магазини на Великобритания: броят на празните търговски обекти расте

Призрачните магазини на Великобритания: броят на празните търговски обекти расте

Властите обясняват това с новата вълна на Covid-19, но има и други причини

Причините са две. Brexit и продължаващата пандемия. Според Райт продължаващият недостиг на шофьори на камиони в страната отчасти се дължи на това, че те все по-често се местят при онлайн търговци на дребно като Amazon и Tesco.

"Тези работни места обикновено предлагат по-добри работни часове и по-голямо заплащане", коментира Райт. И подчерта, че в британския сектор по доставки вече липсва около половин милион от четирите милиона служители, които работят в него.

"Част от все по-задълбочаващата се криза идва и от гражданите на ЕС, напускащи Великобритания на фона на пандемията, Брекзит и визите", допълни той.

Проблемите във веригите за доставки стават все по-сериозни

Проблемите във веригите за доставки стават все по-сериозни

Дори и да успеят да произвеждат, компаниите трудно намират как да транспортират стоката си

Много фирми съобщават за огромни проблеми във веригите на доставки през последните месеци, оставяйки някои рафтове на магазини изцяло празни. Все повече от ресторантите пък са принудени да премахват различни ястия от менютата си.

"Не, ситуацията няма да се подобри. Тя тепърва ще се влошава", категорични са представителите на британските хранителни вериги. Според тях резултатът от недостига на работна ръка е, че системата, която поддържаше супермаркети, магазини и ресторанти по начин чрез който храната е пристигнала на рафтовете или в кухнята, вече не съществува.

За жалост примерите за това са все повече. Миналата седмица по-голямата част от източната част на Англия изчерпа запасите си от бутилирана вода. Доставчиците вече са принудени да вземат решения да дават приоритет на онези продукти, които им носят по-висока печалба.

Одобриха най-голямото увеличение на данъци във Великобритания от 70 години

Одобриха най-голямото увеличение на данъци във Великобритания от 70 години

Премиерът на Великобритания заяви, че "справедливостта е възтържествувала"