Според новите данни във Великобритания, броят на празните търговски центрове и магазини по главните улици се е увеличил драстично през последните три месеца. Британският консорциум за търговия на дребно (BRC) и местната компания за данни (LDC) са установили, че магазините за дрехи са били най-силно засегнати от пандемията.

Основната причина за това продължаващия ръст на онлайн бизнеса в модния сектор и затварянето на физическите магазини на много модни институции на Острова като Debenhams и Arcadia.

Липсващи стоки и празни рафтове в магазините: Пандемията донесе дефицит във Великобритания

Липсващи стоки и празни рафтове в магазините: Пандемията донесе дефицит във Великобритания

Купувачи в Обединеното кралство алармират, че рафтовете и хладилниците са празни, пише Independent

В момента всеки пети магазин на средно голяма търговска улица във Великобритания стои празен. Това са 19,4% свободни места. Следват търговските обекти на главните улици със заетост от 14,5% и малките бутици - 11,5%. Данните са за второто тримесечие на годината.

Изпълнителният директор на BRC Хелън Дикинсън коментира темата пред британските медии така:

"Не е изненадващо, че броят на затворените магазини във Великобритания продължава да расте, след като повечето търговци на дребно са били в блокиране за повече от година". Като прибавим и търговските обекти, които са ориентирали бизнеса си предимно или изцяло онлайн, картинката се запълва, коментират анализатори на пазара.

Големите молове също имат сериозни финансови проблеми. Една трета от магазините в тях все още са празни и няма яснота кога и дали това ще се промени.

Нарастваща инфлация и рекорден държавен дълг във Великобритания

Нарастваща инфлация и рекорден държавен дълг във Великобритания

Дългът на страната не е бил толкова висок повече от половин век

Нараства и броят на съкратените консултанти от магазините като се очаква тенденцията да се запази и през следващите месеци.