Държавният дълг на Великобритания достигна 2 трилиона лири като през месец юни Министерството на финансите на страната е похарчило с 6 милиарда паунда повече за обслужването на държавния дълг в сравнение с юни 2020-а година, пише BBC. Държавните облигации днес са на стойност близо половин трилион лири и са пряко свързани с инфлацията, която нараства с бързи темпове.

Великобритания е похарчила рекордните 8,7 милиарда лири за лихвени плащания по държавния си дълг миналия месец, показват официалните данни. Недостигът между държавните разходи и приходите като данъци например - са били 22,8 милиарда британски лири миналия месец, показва справка в Службата за национална статистика.

Брюксел: Великобритания трябва да плати €47,5 милиарда заради Brexit

Брюксел: Великобритания трябва да плати €47,5 милиарда заради Brexit

В Лондон не са съгласни със сумата

Данните от юни показват, че дългът, който е 2,2 трилиона лири е в размер на 99,7% от БВП - най-високото съотношение от 1961-ва година насам. В същото време държавните заеми през миналия месец са с почти една пета по-ниски в сравнение с година по-рано, когато икономиката усещаше пълната сила на пандемията от коронавирус. Нарастващата инфлация обаче оказва натиск за увеличаване на разходите по дълга. Нетните заеми в публичния сектор са спаднали до 22,8 милиарда британски лири.

Бюджетният дефицит на Великобритания е скочил до 14,2% от брутния вътрешен продукт през финансовата година, която приключи в края на март 2021-ва година, което е най-високият му дял от БВП от Втората световна война.

Една от най-мощните икономики е на прага на огромна дългова криза

Китай е на прага на огромна дългова криза

В Китай има вълна от неизпълнение на корпоративния дълг и това ще се отрази да световната икономика

Институтът за фискални изследвания отбеляза, че заемите през финансовата 2021/22 година ще спаднат до 9,3% от БВП. Това е с 30 милиарда британски лири по-малко от прогнозите на правителството на от март, но все пак ще бъде третото най-високо в историята.