Великобритания вдига данъците с най-високото ниво от 70 години, предават британските медии. Идеята на министър-председателя Борис Джонсън за драстичното увеличение засяга предимно най-богатите. А поводът е подкрепа за здравната система в условията на пандемия, причинена от Covid-19.

По думите на Джонсън мярката е съвсем "справедлива".

"Не трябва да забравяте какво се случва. С мерките, които въвеждаме днес, ние защитаваме активите до 100 хиляди лири на всички хора. Ако си спомняте, преди бяха защитени суми до 23 хиляди лири, така че защитата  нараства над 4 пъти", заяви британският премиер, цитиран от Bloomberg.

След САЩ и Германия гледа към налагането на по-големите данъци за богатите

След САЩ и Германия гледа към налагането на по-големите данъци за богатите

Това предлага Олаф Шолц, който е един от кандидатите за наследник на Ангела Меркел

Джонсън е категоричен, че хората в цяла Великобритания, в случай, че имат активи до 100 хиляди лири ще получат помощ. Това е така, защото правителството вдига прага на минимума, който трябва да имат хората преди да започнат да плащат. Той е повишен до 20 000 лири спрямо предишните 14 000.

"Това е много прогресивна мярка. Днес дори и провелите се фискалните проучвания потвърждават, че мярката е стъпила на широка основа и е прогресивна. Справедливо е тези, които разполагат с повече средства да понесат по-големия товар. Точно това правим ние", подчерта Борис Джонсън.

Дефицит на стоки и празни рафтове: Ще успее ли да спаси Великобритания коледния сезон?

Дефицит на стоки и празни рафтове: Ще успее ли да спаси Великобритания коледния сезон?

За недостиг покрай празничното пазаруване предупреждават най-големите търговци на Острова

След промените, най-богатите 14% от населението на Обединеното кралство ще плащат поне половината от повишените данъците.

"Тези, които ни казват, че не би трябвало сега да вдигаме данъците отвръщам с това, че всички осъзнават мащаба на финансовия ангажимент, който пое нашето правителство заради пандемията - 407 милиарда лири, за да бъдат подкрепени работни места и прехраната на хората чрез различни планове", допълни министър-председателят.

Според правителството след вдигането на данъците здравната система на Великобритания ще бъде по-защитена отвсякога.

Борис Джонсън готви увеличение на данъците, за да финансира социалните грижи

Борис Джонсън готви увеличение на данъците, за да финансира социалните грижи

Очакват се допълнителни постъпления от 10 милиарда паунда