Китайският производител на електрически превозни средства Nio планира да построи фабрика за производство на бюджетни електромобили под нова марка за износ в Европа. Това трябва да се случи през следващата година, пише Reuters, позовавайки се на свои източници.

Планът идва на фона на рязък спад в продажбите на електромобили в Китай, най-големият автомобилен пазар в света, след края на държавните субсидии за покупки на електрически коли.

Nio планира да пусне по-достъпни електромобили под нова марка след 2024 г.

Новата фабрика ще бъде построена в град Чуджоу в източната китайска провинция Анхуей. В завода ще се произвеждат автомобили, които Nio иска да изнася в Европа, където клиентите предпочитат малки превозни средства.

Nio вече има два автомобилни завода в столицата на провинция Анхуей, град Хефей. Цените на автомобилния производител в Европа варират от около 50 000 до 91 000 евро, в зависимост от гамата на автомобила и дали клиентите купуват или наемат батерията.

Автомобилостроителят Nio ще произвежда собствен смартфон

Китайският конкурент на Tesla ще произвежда собствен смартфон

Причината е, че електромобилите Nio използват mmW технология за комуникация, която не се поддържа от iPhone

Китайските производители на електромобили искат да увеличат пазарния си дял на фона на нарастващата употребата на електромобили в стрната, където повече от една четвърт от новите коли, продадени през януари, са или изцяло електрически, или плъгин хибриди.

Докато Tesla разчита на два модела за по-голямата част от продажбите си в Китай, много китайски марки предлагат повече модели. Nio например предлага шест модела и планира да пусне още пет тази година под марката Nio.

Председателят на Nio Уилям Ли коментира, че компанията ще ускори разширяването на мрежата си от станции за смяна на батерии в Китай.