Най-големият производител на медицински ръкавици в света се бори със сериозен недостиг на работници, след като се опитва да отговори на огромния скок в търсенето, предвид бързото разпространение коронавируса и дефицитните медицински пособия, пише Reuters.

Малайзийската компания Top Glove Corp., която е най-големият производител на медицински ръкавици - фирмата произвежда една от всеки пет ръкавици в света, сега трябва спешно да наеме до 700 работници, за да може да отговори на поръчките през последните няколко седмици, които са се удвоили.

Компанията вече заяви, че няма да може да задоволи цялото търсене. А борбата на производителя да наеме нови работници може да направи задачата за бързо добавяне на производствени линии още по-трудна.

Най-големият производител на апарати за обдишване в света: Безброй министри ни се обадиха

Най-големият производител на апарати за обдишване в света: Безброй министри ни се обадиха

Към момента няма производствен капацитет, който да задоволи търсенето

Управлението на процеса по намиране на нови служители е силно възпрепятстван от ограниченията за пътуване в Малайзия и трудностите при полетите за работници от страни като Непал, която е основен източник на работна ръка за компанията.

Въпреки че е сравнително индустриализирана държава с 32 милиона население, Малайзия силно разчита на работна ръка от страни от Южна Азия.

"В началото на годината вече изпитвахме недостиг на работници, който вече стана по-сериозен, след прилагането на заповедта за контрол на движението в Малайзия", каза изпълнителният директор на производителя Лим Уе Чай.

По думите му в момента поради нарастването на търсенето, компанията наема дори неквалифицирани работници, особено за ускоряване на процеси като опаковане и други, което може да помогне продукцията да достигне по-бързо клиентите.

Въпреки ограниченията около разпространението на вируса, които ще продължат най-малко до средата на април, компанията успя да наеме около 300 души.

Top Glove има 18 000 служители и 44 фабрики в три страни с капацитет за производство на 73,8 милиарда ръкавици годишно. Сега доставките обаче трябва да се увеличат, което означава увеличаване или оптимизиране на производството. 

А всички медицински пособия вече са дефицитни в световен мащаб. Аварийният запас от медицинско оборудване, поддържан от правителството на САЩ, е вече почти изчерпан откъм защитни средства, включително маски, респиратори, ръкавици, облекла и щитове за лице.

В Малайзия, където се правят най-много от медицинските ръкавици в света, иронично се регистрира и най-голям брой на случаи на коронавируса в Южна Азия - близо 3 000 случая, пише още агенцията.

Ford и GE Healthcare искат да произведат 50 000 апарата за обдишване за 100 дни

Тези компании имат амбициозния план да произведат 50 000 апарата за обдишване за 100 дни

Едната предоставя огромен производствен капацитет, а другата - медицински лицензи